Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krumplipelyhes vekni

120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A kovászhoz:
  • 25 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • kb. 2 dl langyos víz
  • 1/2 kávéskanál só
  • A veknihez:
  • a megkelt kovász
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 kávéskanál só
  • 3-4 kanál krumplipehely
  • 2-3 kanál olaj (lehet mogyoróolaj, mákolaj stb. is)
  • langyos víz

Elkészítés

Elkészítés: A kovászhoz a langyos vízbe szórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe belekeverjük a sót, és összedagasztjuk az élesztős vízzel. Fakanállal jó alaposan kidolgozzuk, majd egy edénybe-tálba tesszük, lefedjük, és hűvös helyen legalább 12 órát kelesztjük.

A maradék liszthez adjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk a jól megkelt-elkelt kovásszal. Annyi langyos vizet adunk még hozzá, amennyivel egy közepesen kemény tésztát dagasztunk. Cipóvá gömbölyítjük, pici liszttel megszórjuk, és lefedve további 1 órát kelesztjük.

Akkor a megkelt tésztát kézzel lappá húzogatjuk, jobbról-balról kissé betűrjük, majd szorosan felcsavarjuk, vekni formára igazítjuk.

Egy nagyobb kalácsformát kibélelünk jó alaposan megvizezett sütőpapírral, belehelyezzük a veknit, és lefedve 30 percet tovább kelesztjük.

Közben a sütőt 250 C fokra hevítjük.

A megkelt veknibe pengével ferdén metszéseket vágunk gyors, biztos mozdulatokkal, legalább 1 cm mélyeket.

A veknit jó alaposan bespricceljük vízzel, lefedjük ugyancsak vizes sütőpapírral (vagy egy hasonló méretű és formájú tepsivel), és betesszük a forró sütőbe. Mellé egy fémtálkába vízet helyezünk.

15 perc múlva levesszük a hőt 220 c fokra.

Kb. 40 perc alatt pirosra sütjük, az utolsó 10 percben a tetejét kifedjük.

Ezt az adagot én kettőbe szoktam venni, és két kisebb kalácsformában sütöm.

Megjegyzés

Nincs semmi, ami a frissen sült kenyérnél finomabb lehet. - sildiko2

Ezek is érdekelhetnek