Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csak krumplin és kenyéren élt, és belevakult egy 17 éves fiú

default user icon
MME
Az évekig tartó egyoldalú táplálkozása miatt kialakult hiánybetegség miatt visszafordíthatatlan látáskárosodást szenvedett a brit tinédzser. Az orvosok már nem tudnak segíteni rajta.

A változatos, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag étkezés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az, hogy ez az únásig ismert passzus még mindig nem ért mindenhol célba,  az az eset is bizonyítja, ami tegnap látott napvilágot: egy 17 éves bristoli fiú, aki évek óta szinte kizárólag krumplin és fehér kenyéren él belevakult az egyoldalú táplálkozásba.

A BBC szerint a fiú, amióta befejezte az általános iskolát, azaz 3éve, szinte csak hasábburgonyán, csipszen és fehér kenyéren élt, és a vizsgálatok alapján súlyos vitaminhiánya van, és bár normál testalkatú, nagyon alultápláltnak számít.

Vitaminok mellett alapvető ásványi anyagok is hiányoznak a szervezetéből.

A fiút 14 éves korában elvitték orvoshoz, mert fáradtságra panaszkodott. Már akkor súlyos B12 vitaminhiányt állapítottak meg nála, és, mint kiderült, nem tartotta be az étrendi ajánlásokat.

Három évvel később már folyamatosan romló látása miatt került kórházba. Dr. Denize Atan, az egyik kezelőorvosa szerint a fiú azzal magyarázta rendkívül egyoldalú étrendjét, hogy nem tudja elviselni a többi étel textúráját, ezért csak a krumpli maradt, amit meg tudott enni.

Idejében felismerve a látásvesztése még kezelhető lett volna, mivel azonban évek óta kezeletlen a betegsége, látóidegei elhaltak, a károk visszafordíthatatlanná váltak.

 (Forrás: BBC )

Ezek is érdekelhetnek