Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vitaminpótlás fillérekből: tanuljuk meg szeretni a főzelékeket!

Bár még odébb van a tavasz és a primőrökre is kicsit várnunk kell, ám addig sem maradunk zöldséges fogások nélkül, hiszen csodás főzelékeket kanyaríthatunk a téli kínálatából.

A magyar szerencsés nemzet, számtalan zöldségre épülő fogásunk van, a leveseink jelentős részében legalább 2-3 zöldségféle megjelenik, s a főzelékek terén is elképesztően találékonyak vagyunk. Éppen ezért, aki a tél végi hónapokban már zöld fogásokra áhítozik és nem szeretné a szezontól elrugaszkodott ételekkel csillapítani a vágyát, annak ott a lehetőség, hogy klasszikus vagy egy kicsit újragondolt főzelékekkel kényeztesse magát.

A főzelékek sok embernél a menzai emlékeknek köszönhetően kerültek feketelistára. Célszerű ezeket az emlékeket kicsit háttérbe szorítani, s újra kipróbálni a zöldséges fogásokat. A csirizes, kevés zöldséget, de rengeteg lisztet, rántást, habarást tartalmazó ételeket könnyű megreformálni, hiszen kis keményítővel és a főzelékhez felhasznált zöldségek egy részének összetörésével, turmixolásával egyszerűen megadható a főzelék sűrűsége, anélkül, hogy elnehezítenénk az ételt, s felesleges zsiradékkal, liszttel tömnénk tele.

Krumpli, káposzta, kelkáposzta

A téli főzelékraglista egyik vezetője a klasszikus krumplifőzelék, amit sokféleképp elkészíthető.

A krumplifőzeléket rántás helyett habarhatjuk önmagával vagy tejszínes besamellel egészíthetjük ki, amitől elképesztően selymessé válik ez az amúgy sokszor kevésbé becsült fogás.

A főzelékben jó helyen van a babérlevél, a fokhagyma, egy kevés kömény vagy épp egy kis ecet, de hihetetlen finom, ha szarvasgombás olajat csepegtetünk bele. Nem kell nagy mennyiség, elég egy gyűszűnyi, s máris új dimenziókba emelkedik a főzelékünk.

A kelkáposztából is csodás főzeléket készíthetünk. Ha nem szeretnénk az áporodott káposztaszagú fogássá silányítani, akkor tartsuk szem előtt, hogy a káposztát nem kell a végtelenségig főzni, elegendő csupán leforrázni, kicsit blansírozni, s már jó is. A kelkáposzta fűszerezésénél a kömény mellett egy kevés chilit is felhasználhatunk.

 A fejes káposztát  szintén elkészíthetjük a kelkáposztához hasonlóan, de abban az esetben is biztos sikerre számíthatunk, ha paradicsomos káposztaként kerül terítékre.

Ezek is érdekelhetnek

Friss