Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mérgező volt, betiltották - minden, amit még nem tudtál a krumpliról!

Most még több érdekességet tudhatsz meg hétköznapi alapanyagokról és különleges hozzávalókról. Sőt abban is segítünk, hogy minél változatosabban készíthesd el őket. Terítéken a megunhatatlan burgonya.
Krumplitörténelem

Ki gondolná, hogy a burgonya, ami nélkül már el sem tudjuk képzelni a vasárnapi ebédünket, csak 200 éve vált igazán közkedveltté? Ehhez a népszerűséghez pedig igen rögös út vezetett.

A burgonya Európában akkor indult hódító útjára, amikor 1565-ben a spanyol felfedezők hajóján megérkezett Amerikából. Akkoriban már az indiánok egyik fő tápláléka volt, ők már időszámításunk előtt is szívesen fogyasztották, bár az eredeti zöldség sokkal kesernyésebb volt, mint amit ma ismerünk.

Ahogy az újdonságokat általában, a furcsa gumókat sem fogadták tárt karokkal. Eleinte csak dísznövényként tartották, aztán, amikor elterjedt a hír, hogy nemcsak mérgező, de még betegségeket is terjeszt, Franciaországban például betiltották a termesztést. A félreértéseket táplálta az is, hogy a növény szára és levelei valóban mérgezőek, és voltak, akik először ezeket a részeket próbálták elfogyasztani.

Krumplis receptek >>>

200 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a tudósok bebizonyítsák: kedvenc zöldségünk valóban tápláló étel. Ahhoz, hogy az új nézetet mindenkivel elfogadtassák, több országban is cselhez folyamodtak. A krumpliföldeket katonákkal őriztették, ezzel felkeltve a hétköznapi emberek érdeklődését, akik maguk is részesülni akartak az értékes terményből, és hamar loptak is belőle. Ezután pedig már megállíthatatlanul terjedt szerte a világon.

Ez a nagy népszerűség azonban nem mindig jelentett jót. Az elszegényedett Írországban például szörnyű tragédiához vezetett, amikor 1845-ben a lakosság nagy részének táplálékául szolgáló burgonyát betegség támadta meg, és szinte az egész termést elpusztította, aminek következtében több mint egy millió ember halt éhen.

Hogyan válasszunk?

Bár a legtöbb helyen egyszerűen csak burgonyát árulnak, egyáltalán nem mindegy, hogy a különböző ételekhez melyik fajtát használjuk. Íme a három legfontosabb típus:

A típus, salátának:

Kemény húsú, nem szétfövő burgonya. Salátákhoz és egyben, héjában megsütve is kiváló. Például: Somogyi kifli, Amandine, Charlotte

B típus, főzéshez:

Nem fő szét; főzeléknek, paprikás krumplinak, levesekbe vagy rakott burgonyának ajánljuk. Például: Tiamo, Góliát, Katica

C típus, sütéshez:

Ez a típus könnyebben szétfő. Sült burgonyának vagy pürének ajánljuk. De burgonyás tésztákhoz, például a gombóchoz vagy gnocchihoz is kitűnő. Például: Karlena, White Lady, Vénusz

Receptek
BURGONYÁS PASZTINÁKLEVES >>>
SONKÁS-SAJTOS KRUMPLICSIGA >>>
Rakott krumpli-variáció >>>
EGYSZERŰ TÚRÓS-KRUMPLIS POGÁCSA >>>
SZÉKELYKÁPOSZTA BURGONYÁVAL SÜTVE >>>
EGYSZERŰ KRUMPLIS TÉSZTA >>>
HAGYOMÁNYOS BRASSÓI >>>
KRUMPLILASKA MANGALICAZSÍRRAL MEGKENVE >>>
KÖMÉNYMAGOS PARASZTGULYÁS >>>
KAPROS-KRUMPLIS LEPÉNY >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss