Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Krétai muszaka

Hozzávalók

  • 50 dkg padlizsán
  • 50 dkg kg burgonya
  • 2 fej hagyma
  • 1/2 dl olívaolaj (+ a formához)
  • 80 dkg darált pulykacomb
  • 6 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • őrölt fahéj
  • 1 db babérlevél
  • 2 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1/2 dl vörösbor
  • A mártáshoz:
  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • őrölt szerecsendió
  • 5 dkg reszelt füstölt sajt
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés

    1. A padlizsánt vastagabb szeletekre vágjuk, besózzuk, majd 30 percig pihentetjük. Letöröljük a felesleges nedvességet, majd száraz serpenyőben aranyszínűre sütjük a szeleteket. A meghámozott burgonyát felkarikázzuk, majd forró, sós vízben roppanósra főzzük. Végül leszűrjük és lecsepegtetjük.
    2. Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, majd egy kevés borssal, fahéjjal és a babérlevéllel fűszerezzük. Közepes lángon 5 percig pirítjuk együtt. A meghámozott, felkockázott paradicsomot és a kimagozott, felszeletelt paprikát, valamint a paradicsompürét a keverékhez adjuk. Nagy lángon 3 percig főzzük. Felöntjük a borral, és nagy lángon további 2 percig főzzük.
    3. A mártáshoz felolvasztjuk a vajat. Meghintjük a liszttel, és lepirítjuk. Amikor habossá válik, felöntjük a tejjel. Megsózzuk, megborsozzuk, kevés szerecsendióval fűszerezzük. Habverővel kevergetve felforraljuk. 5 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a sajtot és a tojássárgáját.
    4. Kiolajozott tűzálló tálba rendezzük a padlizsánszeleteket. Megsózzuk és megborsozzuk. Ráhalmozzuk a húsos ragut, majd kissé lenyomkodjuk. Bevonjuk a burgonyával, és leöntjük a mártással. 170 fokos sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Négyzet vagy téglalap alakúra vágva tálaljuk.

      A legjobb görög receptek >>> 

      Egytálételek, rakottasok >>> 

      Rakott krumpli receptek >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin