Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krémsajtos torta áfonyával

default user icon
MME
Rajongásom a sajttorták iránt mondhatni költséges szenvedély, erre született meg ez a recept. Ez nem az a híres amerikai sajttorta, inkább könnyedebb és kiadósabb, és bármilyen gyümölccsel variálható.

A krémsajt a világ egyik csodája, mostanság épp a legnagyobb kedvencem. Elképesztő sokrétűen lehet vele főzni, és ez az ízletes, tömény, selymes és omlós finom krém újabb és újabb ételek készítésére sarkallja azt, aki megkóstolja, így engem is.

A krémsajt állaga annyira optimális, hogy édes és sós ételekhez is kitűnően lehet használni. Ha befűszerezzük a krémsajtunkat sóval, borssal, zöldfűszerekkel, és hasábokra vágott zöldségekkel – répával, zellerrel, paprikával, uborkával -, netán grissinivel vagy csak egyszerű pirítósokkal kínáljuk, mártogatósnak is kitűnő. Volt, hogy leturmixoltam paradicsomos-olajos hallal (3 perc 22 másodperc alatt kész van), és pirítósra kenték a vendégek. De tésztaételek szaftját sűríteni is kitűnő, ha 1-1 kanállal teszünk bele, máris szépen felragad a tészta falára, ezért sokkal ízletesebbnek, szaftosabbnak érezzük. Krémleveseinkbe is nagyszerű, akár beleturmixolva, akár a tetejére kanalazva szép és finom is… Nem beszélve a lekvárral összekevert krémsajtról, ami palacsinta töltelékeként vagy gofrihoz kínálva is isteni. Szóval nincs határ  

Tejfölös piskóta krémsajttal és áfonyával

Hozzávalók:
17,5 dkg lágy vaj
17,5 dkg aranybarna nádcukor
3 nagy tojás
22,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
4 nagy evőkanál tejföl
37,5 dkg áfonya (3 doboz)
20 dkg krémsajt
10 dkg porcukor

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 160 fokra (ha nem légkeveréses, akkor 180 fokra). Egy 22 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

A lágy vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a sütőport és a lisztet tálba tesszük, és robotgéppel 2-3 percig keverjük. Hozzáadunk 2 nagy evőkanál tejfölt és az áfonya harmadát, és összeforgatjuk a tésztát,hozzá a fehérje felvert habja.

A formába öntjük, elegyengetjük a tetejét, és 50 percig sütjük előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük.

Kivesszük, 10 percet pihentetjük, majd kivesszük a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.

A krémsajtot kikeverjük a porcukorral és 2 nagy evőkanál tejföllel, a sütemény tetejére kenjük, megszórjuk a maradék áfonyával.

Ezt a süteményt bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, mindegyikkel fantasztikus lesz. Hogy az áfonyára esett a választásom, annak több oka is van. Kicsit úgy érzem, elhanyagoljuk ezt a gyümölcsöt. Nem eszünk belőle eleget, pedig igenis kéne. Gyerekeknek optimális, ha egymásra akarják nyújtogatni a nyelvüket, nem beszélve a fehér nadrág veszélyeire, ha épp ezt fogyasztjuk… Sőt melyik gyerek nem enné meg az áfonyát, ha tudja, hogy azt a legendás könyvbéli barátját is így hívják, aki rávette a haverjait arra: fessék le neki óriás munkával a kerítést, és még ajándékot is hozzanak. Igen, ő Huckleberry Finn (angolul mondják huckleberrynek is az áfonyát).
 

A másik oka, hogy tavaly ezt a tortát két verzióban is elkészítettem, az egyikhez saját készítésű áfonyalekvárt használtam, ami elképesztő magasságokba emelte a süteményt. Nem lehet belőle eleget a tetejére vagy bele tenni, és őrületes színeket produkál. A harmadik ok a legfontosabb: úgy mondják, hogy az áfonyában található elemek nem engedik a szervezet sejtfalára kapaszkodni a baktériumokat, tehát gyógyító hatásai sem elhanyagolhatók. Csodás, nem? Be is kaptam belőle gyorsan egy marékkal…

Sajtos receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss