Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krémsajt, a mindig jó

A krémsajt leggyakrabban szendvicseinkbe kerül, holott rengeteg lehetőség rejlik ebben a friss, üde alapanyagban. A levesektől a desszertig ezernyi dologhoz felhasználhatjuk.

A krémsajt természetesen a szendvicseken is nagyon jó helyen van. Hiszen könnyen és ügyesen fűszerezhető, nagyon különleges, egyedi krémek alakíthatóak belőle. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, párolt zöldségekkel, apróra vágott gyümölccsel, lekvárral, mézzel. Sűrű állagának köszönhetően a darabosabb kiegészítőket is megtartja, így szinte bármilyen apróra vágott hozzávalót beleálmodhatunk. Készíthetünk pirított magokkal gazdagított fűszeres krémeket, belekomponálhatunk többféle reszelt vagy apró darabokra morzsolt sajtot, de a klasszikus kencék esetében is felválthatjuk vele a majonézt vagy a tejfölt. Krémsajttal készülhet tojáskrém, lágyabb, kevésbé karakteres, viszont jól kenhető körözött is.

A krémsajt nem csak hideg előételek, krémek alkotása esetén használható, hanem főtt ételek készítésénél is igen hasznos, ugyanis a krémsajt ideális levesek és főzelékek sűrítésére és lágyítására. Krémsajttal könnyedén megadhatjuk bármilyen raguleves vagy krémleves állagát, sőt az erősebb ízű, karakteresebb zöldséglevesek esetében az összhatást is könnyen lágyíthatjuk vele. Ezzel a módszerrel gazdagíthatjuk a főzelékeket is, a lisztes sűrítést kiváltva. Érdemes kipróbálni a krémsajttal készített spenótot vagy sóskát, sokkal kellemesebb, bársonyosabb ízt kapunk eredményül.

Különféle zöldségkrémek, pürék ízesítéséhez, krémes állagának elnyeréséhez is jó választás a krémsajt. Érdemes kipróbálni a krumplipürét vaj és tej helyett sajtkrémmel és kevesebb tejjel, de borsópürét, zellerkrémet is készíthetünk vele. A különféle palacsintatésztába forgatott fogásoknak előkészített tésztába is tehetünk egy kis krémsajtot.

A hideg előételek és főételek területén is több helyütt megjelenthet a krémsajt. A salátáknak szánt dresszingek széles spektrumában használható, a cézár salátától, a tojássalátán és virslisalátán át, egészen a tésztasalátáig.

A levesek és a főzelékek mellett a különféle mártások, szaftok és raguk sűrítésére is tökéletes választás lehet a krémsajt. A krémsajtban az a remek, hogy hő hatására könnyen olvad, de nem lesz túl folyós, ha kihűl, akkor szépen visszaköt. Épp ezért a már kész, de kissé túl laza ragukat is ráncba szedhetjük egy kevés krémsajttal.

Ugyancsak könnyedén készíthetünk krémsajt alapú mártásokat - például a mascarponével -, amikhez csak egy tálnyi főtt tésztára van szükség, és máris kész az ebéd. A legegyszerűbb fokhagymás, citromos mártástól kezdve, egészen a hortobágyi palacsintát átölelő szószig sokféle ételbe belecsempészhetjük a krémsajtot. A különféle húsok mellé készített mártások sűrűsége is jól szabályozható krémsajttal, s a tekert, töltött húsféléknél is érdemes krémsajttal dolgozni.

A krémsajttal gazdagított szaftok a különféle rakott, csőben sütött ételek esetében is jól muzsikálnak, nem csak a nedvességét és a tartalmát adják meg a fogásnak, hanem a sajtnak köszönhetően össze is fogják a fogást. A különféle pástétomok összetartásához, ízesítéséhez, tökéletes állagához is ideális lehet a krémesen lágy sajt.

A krémsajtot felhasználhatjuk különféle tészták készítésénél is, akár a tészta alapanyagaként, akár töltelékként. Kenyerek, pogácsák, stanglik tésztáját készíthetünk krémsajttal, fűszerezve, zöldségekkel, reszelt sajttal, apróra vágott sült hússal vagy bármilyen más húskészítménnyel, hallal felturbózva pedig töltelékéül szolgálhatnak leveles tésztáknak, kelt tésztáknak, pitéknek és réteseknek is.

A sótlan krémsajt megkerülhetetlen alapja a New York-i sajttortának, amely nem véletlenül hódította meg az egész világot és szintén nélkülözhetetlen eleme az olaszok egyik kedvelt – nálunk is nagy népszerűségnek örvendő – desszertjének, a tiramisunak. A natúr krémsajt - például a mascarpone - ideális különféle pohárkrémek készítéséhez, jól helyettesíthető vele a vajkrém a különféle desszertekben illetve azok tetején.

Kakukkfüves-körtés sertésragu

Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
12,5 dkg krémsajt
2 közepes, nem túl puha körte

3 teáskanál friss kakukkfű
frissen őrölt feketebors
5 dkg vaj
alaplé

Elkészítés: A combot kisebb darabokra vágom. A vajat egy mélyebb serpenyőben felmelegítem, majd ezen a húsokat kifehérítem. Annyi alaplével öntöm fel, amennyi pont ellepi, és az alaplé pótlása mellett, fedő alatt puhára párolom. Ha az alaplé nem elég sós, sózom.
Amíg fő a hús, addig felvágom a körtét, kiszedem a magházát, és a hússal megegyező méretű kockákra szelem. A majdnem kész húshoz hozzáadom a körtét és a sajtkrémet, s hagyom, hogy a körte kicsit megroggyanjon, majd friss kakukkfűvel és kevés feketeborssal megszórom.
Rizzsel tálalom.

Csokoládés tiramisu

Hozzávalók:
12 dkg babapiskóta
50 dkg mascarpone krémsajt
7 dkg barna cukor
3 nagyobb tojás
1 kupica rum
10 dkg 70%-os étcsokoládé
3,5 dkg vaj
csipetnyi só
2 dl feketekávé (ehhez plusz cukor)
1 narancs héja

Elkészítés: A tál alját ügyesen kirakom babapiskótával, majd a forró, édesített kávét óvatosan ráöntöm. Miután maradéktalanul magába szívta, a gőzön lévő habüstben felolvasztom a csokoládét a vajjal és egy csipetnyi sóval. Ha felolvadt a csokoládé, akkor hozzákeverem a rumot, majd óvatosan ráöntöm a tésztára, és egy spatulával finoman elosztom. A tálat félreteszem hűlni.
A tojásokat kettéválasztom. A sárgáját hosszan (4-5 percig) habosra verem a cukorral, majd belekeverem a krémsajtot, végezetül az egészen lazítok a tojások felvert habjával. A krémet lazán a csokoládérétegre csorgatom, majd egy kis plusz étcsokoládé forgáccsal dekorálom.
Legalább 2 órára a hűtőbe teszem tálalás előtt.

Ezek is érdekelhetnek