Keress receptre vagy hozzávalóra

Krémes tojáslikőrös torta

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • 6 db egész tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 púpozott ek liszt
  • 1 csipet só
  • vaj, a kikenéshez
  • A krémhez:
  • 2 dl tej
  • 2 dl tojáslikőr
  • 1 csomag vaníliapuding
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 kk szerecsendió
  • 2,5 dl habtejszín (30% zsírtartalmú)

Elkészítés

    1. A lisztet és a cukrot kimérjük, hogy azonos súlyban legyenek. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
    2. A sütőformánk (24cm-es) alját kivajazzuk, majd az aljába annak méretével megegyező sütőpapírt vágunk, és azt is megvajazzuk – így, ha megsült könnyen le tudjuk húzni róla a tésztát.
    3. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjéből kézi habverővel kemény habot verünk egy csipet sóval, majd amikor már keményedik, kanalanként hozzáadagoljuk a cukrot. Kemény, szinte vágható habot kell kapnunk. Ezután a tojások sárgáit egyenként hozzáadjuk, és alacsony fokozaton tovább verjük a habot. Végül az átszitált lisztet kanállal óvatosan beleforgatjuk, ügyelve, hogy az egyenletesen elkeveredjen. Akkor tökéletes a tésztánk, ha habosodik, és buborékos.
    4. A formába öntjük a kész tésztát, a sütő hőfokát visszavesszük 175 fokra és kb. 35 perc alatt készre sütjük. (Ügyeljünk rá, hogy a sütő ajtaját ne nyitogassuk, főként az első negyedórában, mert a piskóta könnyen összeesik.) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. A sütőpapírt lehúzzuk az aljáról, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
    5. Amíg kihűl, elkészítjük a krémet. Ehhez a vaníliapudingot kikeverjük a cukorral, szerecsendióval, majd először néhány evőkanál tejjel csomómentesre, végül hozzáöntjük a maradék tejet, és közepes lángon felfőzzük. Miután felforrt, visszavesszük a lángot alacsonyra, ekkor hozzáadjuk a tojáslikőrt, elkeverjük, hogy homogén legyen, majd elzárjuk alatta a tüzet, és hagyjuk teljesen kihűlni.
    6. A habtejszínt kemény habbá verjük. A kihűlt pudingot robotgéppel kihabosítjuk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A kihűlt piskótát 6 lapra vágjuk, majd betöltjük a krémmel. A külsejét is megkenjük a krémmel, és ízlés szerint díszítjük. Hűtőben hagyjuk dermedni legalább 3 órát. 

Megjegyzés

Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

ket01 (módosítva: 7 hónappal ezelőtt)  7 hónappal ezelőtt
nem lett túl jó :( ebből a tésztamennyiségből az életben nem jön ki hat lap, kettő is alig. 35 perc sütési idő rengeteg, jól meg is égettem, pedig még eszembe is jutott, hogy 25 perc után megnézzem, de hittem a receptnek... eléggé megégett az alja. A krém sem lett annyira homogén, mint amennyinek le van írva, nekem főzés közben összecsomósodott a kevés tejjel. Mégcsak kezdő vagyok és lehet ennek nem így kellett volna lenni, de nekem ezek voltak a tapasztalataim.
AnyAnita 7 hónappal ezelőtt
Szia! Ha például valaki mondjuk kakaosan szeretné,lehetne csokilikörrel,és kakaos pudingport a vanillia helyett! :-) Hm? :-)

Hasonló Receptek

X

Nem ez a legjobb Krémes tojáslikőrös torta recept?


Magazin