Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Krémes tojáslikőrös torta

MME MME
2 5/5
75 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • 6 db egész tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 púpozott ek liszt
  • 1 csipet só
  • vaj, a kikenéshez
  • A krémhez:
  • 2 dl tej
  • 2 dl tojáslikőr
  • 1 csomag vaníliapuding
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 kk szerecsendió
  • 2,5 dl habtejszín (30% zsírtartalmú)

Elkészítés

  1. A lisztet és a cukrot kimérjük, hogy azonos súlyban legyenek. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  2. A sütőformánk (24cm-es) alját kivajazzuk, majd az aljába annak méretével megegyező sütőpapírt vágunk, és azt is megvajazzuk – így, ha megsült könnyen le tudjuk húzni róla a tésztát.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjéből kézi habverővel kemény habot verünk egy csipet sóval, majd amikor már keményedik, kanalanként hozzáadagoljuk a cukrot. Kemény, szinte vágható habot kell kapnunk. Ezután a tojások sárgáit egyenként hozzáadjuk, és alacsony fokozaton tovább verjük a habot. Végül az átszitált lisztet kanállal óvatosan beleforgatjuk, ügyelve, hogy az egyenletesen elkeveredjen. Akkor tökéletes a tésztánk, ha habosodik, és buborékos.
  4. A formába öntjük a kész tésztát, a sütő hőfokát visszavesszük 175 fokra és kb. 35 perc alatt készre sütjük. (Ügyeljünk rá, hogy a sütő ajtaját ne nyitogassuk, főként az első negyedórában, mert a piskóta könnyen összeesik.) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. A sütőpapírt lehúzzuk az aljáról, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Amíg kihűl, elkészítjük a krémet. Ehhez a vaníliapudingot kikeverjük a cukorral, szerecsendióval, majd először néhány evőkanál tejjel csomómentesre, végül hozzáöntjük a maradék tejet, és közepes lángon felfőzzük. Miután felforrt, visszavesszük a lángot alacsonyra, ekkor hozzáadjuk a tojáslikőrt, elkeverjük, hogy homogén legyen, majd elzárjuk alatta a tüzet, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A habtejszínt kemény habbá verjük. A kihűlt pudingot robotgéppel kihabosítjuk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A kihűlt piskótát 6 lapra vágjuk, majd betöltjük a krémmel. A külsejét is megkenjük a krémmel, és ízlés szerint díszítjük. Hűtőben hagyjuk dermedni legalább 3 órát. 

Megjegyzés

Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss