Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Krémes máktorta

default user icon
6 4.3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 6 személynek:
  • Az omlós tésztához:
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás
  • sütőpor
  • A krémhez:
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl víz
  • 5 dkg liszt
  • 8 dkg mazsola
  • 10 dkg darált mák
  • 25 dkg krémtúró
  • méz
  • A díszítéshez:
  • darált mák vagy durvára szeletelt pisztácia

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához kézi vagy gépi habverővel habosra keverjük a puha zsiradékot és a porcukrot, majd folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután fakanállal beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet. Az omlós tésztát tortaformába tesszük, megszurkáljuk, és 190-210 fokon 1/4 óráig sütjük.

    A krémhez 1 dl tejszínt 2 dl vízzel felöntünk, belekeverjük a lisztet, a mazsolát és a mákot. Fel forraljuk, majd 5 percig főzzük. A krémtúróba belekeverjük a kihűlt mákkrémet, mézzel édesítjük (ízlés szerint). 1 dl tejszínt habbá verünk, és a krémhez adjuk.

    A masszát a tortára simítjuk, és durvára szeletelt natúr pisztáciával díszítjük.

Megjegyzés

Amit a kevert omlós tésztáról tudni kell:

Régi cukrászszabály, hogy a cukrot, a vajat és a lisztet 1-2-3 arányban vesszük.

Tippek:
- Szétesik, morzsalékos, kizsírosodott a tészta: oka, hogy megolvadt a zsiradék. Megelőzhető, ha nem gyúrjuk sokáig a tésztát, hűvös helyiségben dolgozunk, sima lisztet használunk, de nem lisztezzük és nyújtjuk sokszor a tésztát.
- Sütés után összehúzódik a tészta: olyankor fordul elő, ha kevés zsiradékot, sütőport és sok folyadékot használunk fel a tészta készítéséhez.
- A vaj és a porcukor összefut (ikrás lesz): ez a kevert omlós készítésekor fordulhat elő. Oka, hogy a tojásokat nem egyenként adtuk hozzá, így a zsiradék nem tudta azt felvenni. Kisimítható, ha vízgőz fölött, folyamatosan keverve óvatosan felmelegítjük, majd kihűlésig tovább keverjük.
- Ha több lisztet használtunk a kelleténél, az ilyen massza sütés után szétesik.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

pentekjudit
Megcsináltam ezt a máktortát. Nagyon jól sikerült. Én ugyan a krémtúró helyett mascarponéval csináltam, a többi összetevőket illetően azonban követtem a receptet. Legközelebb teszek bele meggybefőttet is, vagy esetleg a mákkrém alá valamilyen pikáns lekvárt, de enélkül is remek ez a sütemény. Mákimádóknak ajánlom.
heni0920
Nem tudom mit rontottam el vagy sem, de nekem a tészta kb. 5-6 cm vastag lett. (Nem csináltam dupla adagot!) Vagy alapból akkorának kell lennie? A képen vékonynak tűnik. :)
Angica77
Sziasztok! Engem is az érdekelne, milyen krémtúrót kell használni hozzá. Köszönöm válaszotokat!
Csillababa1980
Sziasztok, Szeretném ezt a tortát elkészíteni, de milyen krémtúró kell hozzá, vaníliás? Nekem elég furi a krémtúró a mákkal, inkább mascaponét tudnék hozzá elképzelni.
loglady
És megint ők fognak nyerni, épp úgy, mint a pogácsaversenyen a juhtúrós pogácsájukkal, és évek óta az Ő receptjeikkel van tele a Blikk című napilap karácsonyi (és húsvéti) receptmelléklete. Bocsánat, nem bírtam ki. Meglátom a nevüket, és tudom, hogy esélyem sincs...
MartikaP
Ez is gyonyoru! Koszonjuk a receptet es a megjegyzest!

Hasonló Receptek

Magazin