Elkészítés: A tésztához valókat egy tálban összedolgozzuk, és fél
órát állni hagyjuk letakarva.
Egy nagyobb (kb. 5 literes) lábos aljára néhány evőkanál étolajat öntünk. Ezen elegyengetjük a savanyú káposzta felét (30 dkg), amit előzőleg átmostunk, kinyomkodtunk.
A következő réteg a kelt tészta fele lesz, mégpedig úgy, hogy a tésztát gyúrólapon kb. ujjnyi vastagra
kinyújtjuk, majd közepes fánkszaggatóval karikákat
szaggatunk belőle. Ezeket a karikákat helyezzük a lábosba a káposzta tetejére.
Ezután kerül rá a hús. Az oldalast úgy vágjuk fel, hogy minden szeletbe csak egy csont kerüljön (egy kicsit meg is sózzuk), a füstölt kolbászt pedig 4-5
cm-es darabokra vágjuk.
Ezek után következik a többi tészta, szintén karikára kiszaggatva, majd a tetejére a maradék savanyú káposzta.
Ha kész, a végén öntsünk a tetejére fél pohár vizet. A legjobb, ha vastag fenekű lábost tudunk használni. Az összeállítás után a Kraupatzet feltesszük főni a
tűzhely legkisebb lángjára úgy, hogy elosztót is teszünk alá. Fedő mindenképpen kell a tetejére, hogy a tészta a ráöntött vízből keletkező gőzben
megfőhessen. Körülbelül 70-80 perc alatt készül el, de érdemes tűpróbát is végezni.