Keress receptre vagy hozzávalóra

Kovászos uborka

default user icon
18 5/5

Hozzávalók

  • 2,5 kg kovászolni való uborka
  • 6 dkg só
  • 2 csokor kapor
  • 25 dkg kenyér
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 l meleg víz

Elkészítés

    1. Az uborkákat vízbe áztatjuk, mindegyiket alaposan megdörzsöljuk, a végeiket levágjuk, majd három helyen hosszában bevágjuk az oldalát, így jól átjárja majd a sós víz.
    2. Az előkészített uborkákat bepakoljuk a 3 literers befőttesüvegbe,  rádobáljuka nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. A tetejére rakjuk a másik csokor kaprot, felöntjük kb. 2 liter sós, meleg vízzel úgy, hogy az teljesen ellepje az uborkákat, majd a tetejére tesszük a kenyeret.
    3. Az üveg tetejére egy kistányért helyezünk, kirakjuk a napra, és kb. 3 napig kint hagyjuk. Ha jónak gondoljuk, akkor óvatosan kiveszünk egy darabot belőle, leöblítjük, és megkóstoljuk. Ha elég érett, jól átjárta a sós lé az uborkát, akkor leszedjük róla a kenyeret és a kaprot.
    4. Az uborkákat kisebb befőttes üvegekbe, vagy műanyag dobozba tesszükegy szűrőn keresztül ráöntjük a levet, és rádobáljuk a fokhagymákat is.

Megjegyzés

Isteni finom és fele annyira sem bonyolult, mint így olvasva. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!
Ha úgy alakul, hogy elforrja a vizet és kilógnak az uborkák, akkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.
Ez a mennyiség 1 db 3 literes befőttes üvegnyi uborkához elég.

csuika7
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

PollyPodliPotty 2 évvel ezelőtt
Csatlakozom! Szintén életem első koviubija... Mindenki imádta és el is fogyott egy nap alatt... :D Köszönöm szépen a receptet!
Debbie27 3 évvel ezelőtt
ez a recept úgy tökéletes ahogy van:))) életem első kovászos uborkáját csináltam és olyan finom lett mint ahogy azt elvártam:) köszi a feltöltést! :))
haszvir 7 évvel ezelőtt
Én fokhagyma helyett tormát teszek bele. Leszüröm kisebb üvegekbe rakom és télire elteszem. Jobban szeretjük mint a hagyományos uborkát. Virág
csuika7 7 évvel ezelőtt
Nagyon szívesen! Nálunk nagyon bejött ez a koviubi!!! Tényleg szeretettel ajánlom mindenkinek!!
CSONTGUMMI 7 évvel ezelőtt
Köszi a receptet!Most csinálom.Biztos finom lesz!Hét szakácskönyvet néztem,de a fokhagymát nem említi egyik sem.Így szerintem sokkal jobb lesz.
Dora78 7 évvel ezelőtt
Hát nálunk sincs az a mennyiség ami el ne fogyna :-). A tetejére én pirítóst szoktam tenni. Érdemes kipróbálni! Jól megpirítom a kenyeret, hogy szép barna legyen. Megdobja még egy kis pikáns ízzel az ubit.
kissne1021 7 évvel ezelőtt
Szia kkaola13 leirnád nekem a töltött uborka receptjét? Előre is köszönöm.
kkaola13 7 évvel ezelőtt
Puszika,en is igy tanultam anyutol a kovaszos uborkat.Miutan elfogy az uborka az uvegbol a levet nem ontom el hanem hasznalom mikor toltott uborkat csinalok.Alltalaban ugy programozom a toltott uborkat hogy akkor keszitem mikor elfogy a kovaszos uborka,Probaltam tartani a levet leszurve,uvegbe,a hutoben,de nagyon savanyu lett.
csuika7 7 évvel ezelőtt
Köszönöm szépen! Szívesen fogadom a finyi ubit!
terrijama 7 évvel ezelőtt
Semmi baj. Én most jártam úgy, hogy 10 kilóból érleltem 3 ötliteres üvegben, de eltenni télire már nem tudtam, mert olyan plötty lett, hogy csak a héja maradt. Ki tudja, milyen agyonpermetezett vacakot sikerült kifognom. A kukában landolt. De ha sikerül eltennem rendesen a nyáron, viszek neked mutatóba:)

Hasonló Receptek

Magazin