Kovászos uborka

default user icon
18 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2,5 kg közepes méretű kovászolni való uborka
  • 6 dkg só
  • 2 csokor kapor
  • 25 dkg kenyér
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 2 l meleg víz
  • 1 db 3 literes befőttes üveg

Elkészítés

    Elkészítés: Az üveg aljába teszek egy csokor kaprot. Az uborkákat a mosogatóban vízbe rakom. Mindegyiket alaposan megdörzsölöm a kezemmel, és levágok a két végéből kb. 1-1 cm-t, majd 3 helyen hosszában végigvágom az oldalát, hogy jobban átjárhassa majd a sós víz.

    Bepakolom őket az üvegbe, és rádobálom a nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. A tetejére rakom a másik csokor kaprot, felöntöm kb. 2 liter sós meleg vízzel, hogy teljesen ellepje az uborkát, és a tetejére teszem a kenyeret. A vízet mindig megkóstolom, és akkor elég sós, ha olyan, amilyennek a kész uborkát szeretném.

    Az üveg tetejére egy kistányért helyezek és kirakom a napra. Éjszakára is kint hagyom. Nagy melegben maximum 3 nap alatt megérik. Ha jónak gondolom, akkor óvatosan kiveszek egy darabot belőle, és megkóstolom. Ha tényleg elég érett, akkor leszedem róla a kenyeret és a kaprot. Az uborkákat műanyag dobozba teszem, ráöntöm a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobálom a fokhagymákat is.

Megjegyzés

Isteni finom és fele annyira sem bonyolult, mint így olvasva. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

Ha úgy alakul, hogy elforrja a vizet és kilógnak az uborkák, akkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.

Mike-Erdődi Zsuzsanna
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

PollyPodliPotty 12 hónappal ezelőtt
Csatlakozom! Szintén életem első koviubija... Mindenki imádta és el is fogyott egy nap alatt... :D Köszönöm szépen a receptet!
Varga Debora 2 évvel ezelőtt
ez a recept úgy tökéletes ahogy van:))) életem első kovászos uborkáját csináltam és olyan finom lett mint ahogy azt elvártam:) köszi a feltöltést! :))
Hasznos Virág 6 évvel ezelőtt
Én fokhagyma helyett tormát teszek bele. Leszüröm kisebb üvegekbe rakom és télire elteszem. Jobban szeretjük mint a hagyományos uborkát. Virág
Mike-Erdődi Zsuzsanna 6 évvel ezelőtt
Nagyon szívesen! Nálunk nagyon bejött ez a koviubi!!! Tényleg szeretettel ajánlom mindenkinek!!
TUCZAI LÁSZLÓ ATTILA 6 évvel ezelőtt
Köszi a receptet!Most csinálom.Biztos finom lesz!Hét szakácskönyvet néztem,de a fokhagymát nem említi egyik sem.Így szerintem sokkal jobb lesz.
Baloghné Leczki Dóra 6 évvel ezelőtt
Hát nálunk sincs az a mennyiség ami el ne fogyna :-). A tetejére én pirítóst szoktam tenni. Érdemes kipróbálni! Jól megpirítom a kenyeret, hogy szép barna legyen. Megdobja még egy kis pikáns ízzel az ubit.
kissne1021 6 évvel ezelőtt
Szia kkaola13 leirnád nekem a töltött uborka receptjét? Előre is köszönöm.
kati 6 évvel ezelőtt
Puszika,en is igy tanultam anyutol a kovaszos uborkat.Miutan elfogy az uborka az uvegbol a levet nem ontom el hanem hasznalom mikor toltott uborkat csinalok.Alltalaban ugy programozom a toltott uborkat hogy akkor keszitem mikor elfogy a kovaszos uborka,Probaltam tartani a levet leszurve,uvegbe,a hutoben,de nagyon savanyu lett.
Mike-Erdődi Zsuzsanna 6 évvel ezelőtt
Köszönöm szépen! Szívesen fogadom a finyi ubit!
Gulyás Terézia 6 évvel ezelőtt
Semmi baj. Én most jártam úgy, hogy 10 kilóból érleltem 3 ötliteres üvegben, de eltenni télire már nem tudtam, mert olyan plötty lett, hogy csak a héja maradt. Ki tudja, milyen agyonpermetezett vacakot sikerült kifognom. A kukában landolt. De ha sikerül eltennem rendesen a nyáron, viszek neked mutatóba:)

Hasonló Receptek

Magazin