Kovászos uborka télire

default user icon
2 3.4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1. közepes kovászolni való uborka kefével megmosva, érett és egészséges uborkák
  • 2. ahány literes az üveg, annyi csapott evőkanál só
  • 3. torma: tisztítva és hosszában elvágva kb. mutatóujj vastag ( ha az üveg nem 5 l-es, valamivel vékonyabb )
  • 4. sok kapor, nem baj ha öreg, csak az íze kell
  • 5. 1-2 meggyfalevél
  • 6. borkősav ( 5 l-hez csapott evőkanál )

Elkészítés

    Elkészítés: Az üveg aljára bőven kaprot teszünk, beleállítjuk az uborkákat, a tormát és a meggylevelet. Feltöltjük hideg vízzel. Az uborkán lévő vizet felfogjuk abban az edényben, amelyben fel akarjuk forralni, + 1 l vizet és 1 evőkanál sót számítunk még hozzá. Hozzáadjuk a szükséges mennyiségü sót és felforraljuk, kihűtjük, majd az uborkára öntjük. Lazán lekötjük, én vizesruhát is szoktam a tetejére tenni, mert a forrásnál nem veszít annyi vizet. Kb. 3-4 nap múlva kiforr, akkor teszem rá a borkősavat és lekötöm. Még kb. 1-2 hónapig hetente figyelni kell, mert veszít a levéböl. Erre kell a + 1l sósviz.
    Nem tesszük napra, a konyha elég, de nap ne érje. Ha kész, bevisszük a kamrába, és ott ellenőrizzük tovább.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Gabor 7 évvel ezelőtt
Énis eképpen szoktam csinálni, de mifelénk , és a gasztronómi nyelvén az így elkészített uborkának "vizes uborka" a becsületes neve. Ugyanis: a kovászos uborka érlelése a hozzáadott kenyérben lévő élesztőgombák által elindított erjedés útján megy végbe. Ugyanakkor a vizes uborka erjedése a tejsavbaktériumok áldásos tevékenységének az eredménye.
Herbák Istvánné 8 évvel ezelőtt
A leirás nagyon tetszik, ki fogom próbálni. Köszönöm

Hasonló Receptek