Keress receptre vagy hozzávalóra

Kovászos uborka II.

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg fürtös uborka
  • 5 gerezd fokhagyma
  • babérlevél
  • egész feketebors
  • mustármag
  • torma
  • kapor
  • szikkadt kenyér

Elkészítés

    Elkészítés: Lehetőleg egyforma uborkákat választok. Az uborkákat alaposan megmosom, végeit levágom, nagyságtól függően kettőbe, vagy négybe vágom hosszában (de nem teljesen végig). Egy üveg aljára teszek 1-2 szelet kenyeret, kaprot és tormát. Erre teszem hosszában az uborkákat, szórok rá egész feketeborsot, fokhagymát, babérlevelet, mustármagot, s a tetejére szikkadt kenyeret és kaprot teszek.

    Egy edényben sós vizet forralok, hűlni hagyom, s majd amikor már csak langyos, ráöntöm az uborkára, hogy ellepje. Egy tányérral úgy fedem le, hogy azért érje a levegő, s kiteszem napos helyre 3-5 napra (időjárástól függően).

    Amikor már érett, kiveszem az uborkákat, megmosom, s ráöntöm a leszűrt levét. Hűtőben sokáig eláll.

Megjegyzés

Van, aki timsót tesz bele, ettől kifejezetten ropogós lesz, vagy rézgálicot, amitől élénkzöld színt kap az uborka. Én egyiket sem használom, nem vagyok híve a kemikáliáknak, van amúgy is elég a bolti élelmiszerekben.

A fokhagyma mennyiségét lehet csökkenteni, s a babérlevél, bors, mustármag, torma elhagyható, ha valaki a hagyományosat szereti inkább. Én imádom a fűszereket.

hobbychef
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

hobbychef 7 évvel ezelőtt
Sóból csak keveset teszek bele, egyrészt felesleges a sok só, másrészt a lé hidegen még italnak is jó. Egyébként ízlések és ... Én is írtam, hogy aki a hagyományosat kedveli, az elhagyhat több fűszert is. Én viszont így szeretem. A bemutatkozó szövegben is írtam, hogy sok fűszert használok. Ajánlom figyelmedbe a Csuika7 által feltöltött \"Kovászos uborka\" receptet, az a klasszikus kovászos ubi. Egyébként ő is 3 napig érleli még nagy melegben is. De ha neked másfél nap is elég, csináld úgy.
eeee 7 évvel ezelőtt
A lényeget kihagytad: mennyi legyen a só! Pedig attól függ, hogy nem puhul-e el (már ha a timsót nem kedveled benne). Nekem egyébként nem kell bele az a sok fűszer, a kovászos csak kaporral és fokhagymával jó. És nem hagyom olyan sokáig érni, ha süt a nap, másfél nap alatt kész, nem hagyom tovább a melegen, leszűröm a kenyértől, megy a hidegre.
szbuksi 7 évvel ezelőtt
Én is hasonlóan készítem, a tiedet ki fogom próbálni.

Magazin