Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kovászos rozscipó

default user icon

Hozzávalók

  • 2 db cipóhoz:
  • 18 dkg rozskovász
  • 25 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 7, 5 dkg világos rozsliszt (RL90)
  • 2,75 dl víz
  • 1,5 tk só

Elkészítés

    1. 6 dkg rozskovászt megetetünk 6 dkg vízzel és 6 dkg rozsliszttel, a sütés előtt 8 órával, majd a konyhapulton hagyjuk.
    2. A vizet az aktív kovásszal a dagasztógép táljában 1 perc alatt összekeverjük, majd hozzáadjuk a liszteket és további 5 percet kevertetjük. Végül hozzáadjuk a sót, amivel még 1 percet dagasztjuk, majd a tésztát kiolajozott tálba tesszük és letakarva pihentetjük 15 percet.
    3. A pihentetett tésztát meghajtogatjuk háromszor, 15 percenként, majd újabb 1 órát pihentetjük. Enyhén lisztezett deszkán elfelezzük, óvatosan, ujjbeggyel dolgozunk és a széleket középre hajtva (gömbölyítve), cipót formázunk.
    4. A kilisztezett szakajtókba tesszük a két cipót, hajtással fölfelé, majd 1 órát pihentetjük letakarva. Sütőlapra fordítjuk, majd 250 fokra előmelegített, gőzös sütőben - hagyományos sütő aljába, egy tűzálló tálban fél liter vizet teszünk - így sütjük 20 percet, aztán 220 fokon további 30-35 percet. Ha kész, rácsra téve hagyjuk kihűlni.

    Nézd meg az elkészítést videón! >>>

    PÉKSULI SZABIVAL: ÍME, A TÖKÉLETES KOVÁSZOS KENYÉR TITKA >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin