Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kovászos kenyér

Hozzávalók

  • 300 g finomliszt (vagy bl 80 kenyérliszt)
  • 225 g víz
  • 90 g friss, habos kovász
  • 6-8 g só (ízlés szerint)

Elkészítés

    1. A víz nagy részével (200 g) összekeverjük a lisztet (ezt hívjuk autolizációnak), és egy órát pihentetjük. Ha ez megvan, hozzádagasztjuk a kovászt. Újabb negyed óra után hozzáadjuk a sót a maradék 25 gramm vízzel, és ezt is jól beledagasztjuk.
    2. Egy óra pihentetés után elkezdjük a sziromhajtást (több videót lehet találni az interneten erről), amit 3 órán keresztül végzünk óránként egyszer, összesen háromszor. Előformázzuk, ezután fél órát pihentetjük a tésztát, majd végső formázás után szakajtóba tesszük és készre kelesztjük. (A kelesztési idő mindenkinél más és más, függ például a hőmérséklettől és a kovász aktivitásától. Nálam még 4 órát kelt a konyhapulton, de ez nálad változhat!)
    3. A kenyeret forró, 225 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 

    PÉKSULI SZABIVAL: ÍME, A TÖKÉLETES KOVÁSZOS KENYÉR TITKA >>> 

    LEGYÉL TE IS PROFI, HA KOVÁSZOLT FEHÉR KENYERET KÉSZÍTENÉL >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin