Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kovászos kenyér

60 perc
mester
olcsó
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén

Elkészítés

  1. A víz nagy részével (200 g) összekeverjük a lisztet (ezt hívjuk autolizációnak), és letakarva 30-60 percet pihentetjük.
  2. Ha ez megvan, hozzádagasztjuk a kovászt. Újabb negyed óra után hozzáadjuk a sót a maradék 25 gramm vízzel, és ezt is jól beledagasztjuk.
  3. Egy óra pihentetés után elkezdjük a sziromhajtást, amit 3 órán keresztül végzünk óránként egyszer, összesen háromszor.
  4. Előformázzuk a kenyeret, ezután fél órát pihentetjük a tésztát, majd végső formázás után szakajtóba tesszük és készre kelesztjük. (A kelesztési idő mindenkinél más és más, függ például a hőmérséklettől és a kovász aktivitásától. Kb. 2-4 órát lehet hagyni letakarva a konyhapulton.)
  5. A kenyeret forró, 225 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés

A házi kenyér íze és illata nem hasonlítható a boltokban vásárolt kenyerekéhez. - Kenyér Művész

Ezek is érdekelhetnek