Keress receptre vagy hozzávalóra

Kovász

default user icon
9 5/5

Hozzávalók

 • Hozzávalók:
 • teljes kiőrlésű liszt vagy rozsliszt
 • langyos víz
 • zárható üveg, műanyag doboz

Elkészítés

  Elkészítés: 1. nap: 2 evőkanál lisztet elkeverünk annyi vízzel, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk, majd az egészet meleg helyen érleljük lezárt üvegben 2 napot

  3. nap: 3 evőkanál lisztet + vizet hozzákeverünk az eddigi tésztánkhoz, megint érleljük 2 napot, közben megkeverhetjük

  5. nap: 5 evőkanál lisztet és vizet hozzákeverünk az eddigi tésztánkhoz, de csak 1 napot érleljük

  6. nap: kész a kovász, ha elkezd buborékosodni, mint az élesztő, ha nem, akkor még érleljük

  Felhasználásig hűvös helyen tároljuk.

  Nem olyan bonyolult, mint amilyennek le van írva. Élesztő helyett használom. Felhasználás előtt meleg helyre rakom, amikor már kevés van belőle, ismét lehet szaporítani.

 • Kinyomtatom
 • Elküldöm

Hozzászólások

loreniko 6 évvel ezelőtt
Bgizusnak: Mint ahogy már írtam is: úgy írják a hozzáértők hogy 1,5-2 szerese legyen a kovász az élesztő mennyiségének, kipróbáltam de elég lassan kelt, így a liszt mennyiségéhez igazítottam a kovász arányát. 1 kg-os kenyérhez? az kb 60-70 dkg liszt. Ha teljes kiőrlésűt használsz akkor 1:1 arány ( liszt és a kovász) tehát 60 dkg kovász, ha finomlisztet akkor 1:0,5 az arány, tehát 30 dkg. Lassan kel még így is a kenyér, de érdemes várni. Ma már teszek a kovászos kenyeremhez, mondjuk 1 kg finomliszthez 2 dkg élesztőt is és 30-40 dkg kovászt is, így felgyorsítom a kelési folyamatot. Aki élesztő nélkül akar dolgozni, annak türelmesnek kell lennie és kivárni a kelést:).
cspanni 6 évvel ezelőtt
Én ugyan nem a cspanni vagyok, hanem a barátnője, de gőzöm sincs hogy kell csinálni, hogy a magam nevében szólhassak hozzá. Bgizus vagyok, és loreni ikókoz van egy kérdésem, hogy a fent leírt kovászból egy alkalommal mennyit tesz kb. 1kg.-os kenyérhez?
loreniko 8 évvel ezelőtt
Jó tanács ha kovászos kenyeret készítek először mindig lágy tésztával dolgozok, mert akkor jobban kel, utána úgyis újra összegyúrom és teszek még hozzá lisztet, hogy formázható legyen, majd ismét kel és sütöm. Érdemes kísérletezni, igaz így lassabban kel a tészta.
loreniko 8 évvel ezelőtt
Laceni: a víz annyi legyen hogy a galuska sűrűségű állag maradjon meg, amúgy nem baj ha vizesebb, csak ne kemény tésztát készítsünk, nem baj, ha nincs minden precízen kimérve a gombák akkor is tudnak dolgozni :) jó munkát
loreniko 8 évvel ezelőtt
kati1941: úgy írják a hozzáértők hogy 1,5-2 szerese legyen a kovász az élesztő mennyiségének, kipróbáltam de elég lassan kelt. A kovászos reform kenyeremnél a liszt és kovász aránya egy az egyhez volt, mert a teljes kiőrlésű lisztből sok volt benne. Sok próbálkozás során arra jöttem rá, hogy a liszt mennyiségéhez igazítom a kovászét , általában egy az egyhez az arány a sűrűbb kenyereknél, ha fehérlisztet használok többet akkor elég a liszt felének a mennyisége. A teljeskiőrlésű kovász nálam jobban dolgozott, mint a rozsos. Ki kell kísérletezni, mert itt minden liszt minőségétől függ.
Laceni 8 évvel ezelőtt
Annyi kanál víz kell a 3.naptól,mint amennyi liszt?Köszi a választ!!
kati1941 8 évvel ezelőtt
Elfelejtettem, légyszi irdd meg mennyi élesztőnek felel meg a kovász?
kati1941 8 évvel ezelőtt
Huuuu, de jó hogy leirtad. Köszönöm szépen, soha nem sütöttem olyan kenyeret amibe kovász kellett, mert nem tudtam én sem hogy kell csinálni.
leveszygy 8 évvel ezelőtt
Te jó ég milyen régóta keresem, hogyan kell kovászt készíteni. A kenyérkészítős könyvem minden receptet ott kezd, hogy készítsünk kovászt! Na de hogyan? Végre valakinek eszébe jutott, hogy nem mindenki profi szakács, aki az ujjából kiráz mindent. Köszi, hogy felraktad! :)

Hasonló Receptek

Magazin