Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kötött gombóc 2 in 1

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 8 nagyobb gombóchoz:
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • víz
  • 2 nagy fej hagyma
  • zsír (a hagymapirításhoz)
  • 1,5-2 ujjnyi széles füstölt szalonna vagy sonka
  • 2 kiskanál paprika
  • kevés só
  • A leveshez:
  • olaj
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 2 l víz
  • pirospaprika
  • bors
  • babérlevél
  • kevés köménymag

Elkészítés

    Elkészítés: A gombócokhoz szükséges lisztet, tojást egy tálban összekeverem, és annyi vizet teszek apránként hozzá, hogy a gyúrt tésztám középkemény legyen. Összegyúrom, majd gyúródeszkán vékonyra kinyújtom.

    A szalonnát és a hagymákat apróra vágom, és a szalonna kisült zsírjában, plusz némi hozzáadott zsírral megpirítom a hagymát, végül hozzáadom a paprikát, sót.

    A megpirult hagymás szalonnát a tésztára kenem, majd elkezdem feltekerni. 2 tekerés után mindig elvágom hosszában ill. félben is a tésztacsövet, és átkötöm a végeinél.

    Rántott levest készítek: fazékban olajon megpirítom a lisztet, felengedem a vízzel, és hozzáadom a fűszereket. Egyet forralom, majds belerakom a gombócokat. Ha feljönnek a tetejére, még hagyom kb. 10 percig főni, hogy teljesen megpuhuljon a tészta.

    Tálalhatjuk a levest a kötött gombócokkal, de ehetjük külön is, első fogásként a levest, másodikként pedig a tésztát valamilyen mártással kísérve.

Megjegyzés

A receptet egy nagyon kedves idős hölgytől kaptam, a dél-dunántúli országrészen régen a szegények gyakran fogyasztották olcsó hozzávalói miatt.

smicike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin