Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Savanyú, mégis imádjuk! Így használd fel az egrest

A tavaszi savanyúságverseny egyik esélyes versenyzője a rebarbara, egészen addig, amíg a piacon szembe nem találjuk magunkat egy tálcányi egressel. A latin elnevezésben is a savanyúságával fémjelzett (Ribes uva crispa) gyümölcsöt azonban nem szabad leírni, kis odafigyeléssel, jó társítással könnyedén megszelídíthető, s többféle formában is asztalra tehető.

Bár a köszméte alapjáraton is savanykás, de legfőképp azért alakult ki róla ez a kép, mivel a könnyű szállíthatóság és tárolás miatt félérett állapotban szüretelik le, s ilyenkor még valóban meglehetősen fanyar.

Abban az esetben, ha saját piszkebokorral vagy egresültetvénnyel rendelkezünk, akkor érdemes megvárni, amíg teljesen beérnek a szemek, s mindig csak a már érett egreseket lecsippenteni.

Az éretlenül leszedett bogyók sem mennek kárba, sőt magas pektintartalmuknak köszönhetően nagyon jól hasznosíthatók a különféle lekvárok, zselék készítésekor, főleg ha olyan gyümölcsökből szeretnénk dzsemet készíteni, amelyeknek viszonylag alacsony a pektintartalma.

De nem feltétlen kell más gyümölcsökkel keverni, az egresből önmagában is finom szószokat, mártásokat, zselét vagy épp lekvárt készíthetünk. Kompótba szintén tökéletesen megállja a helyét, akár frissen, akár télire eltéve készítjük el.

Az egrest nem csak cukorral szelídíthetjük meg, hanem a különféle tejtermékekkel is érdemes összeboronálni. Nagyon jó partnere lehet a teljes tej vagy a tejszín. Ezek segítségével készíthetünk belőle piszkelevest, de húsok mellé is kínálható pöszmétemártássá is avanzsálhat a kissé éretlen, vagy épp érett egresünk.

Az egrest desszertekhez is felhasználhatjuk. Ha kevéssé érett alapanyaggal dolgozunk, akkor érdemes a piszkét cukorszirupban megfuttatni, s úgy a süteményhez, édességhez adni. A pöszmétének jó helye lehet a különféle pohárkrémekben, tejszínes, joghurtos tortákban , de pavlovához is kínálhatjuk, savanykássága tökéletes ellensúlya lehet a hatalmas, édes habcsóktortának.

Az egrest adhatjuk még smoothiekhoz, turmixokhoz is, arra ügyeljünk csupán, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg, nem maradjon rajta semmilyen szennyeződés vagy tüske.

REceptek egressel >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin