A Jászság és a Nagykunság egyedi étkezési kultúrával rendelkezik. A mindennapok menüjét meglehetős konzervativizmus, a nem túl változatos alapanyagok, a heti étrend kötöttsége adta ritmus jellemzik, hiszen a jász ember mindig is mértéktartó volt a táplálkozás terén. Főként leveseket, tésztaféléket, valamint könnyen és gyorsan elkészíthető egytálételeket készítettek, míg húsos fogások inkább csak hétvégeken és ünnepnapokon kerültek az asztalra.
Tudj meg mindent a magyar konyháról >>>
Akiknek fontos a leves!
Levest általában mindennap fogyasztottak, legfeljebb nagy munkák esetén ebéd helyett vacsorára tálalták fel. A pásztorok egyik jellegzetes étele az alföldi gulyásleves, amely a felkockázott krumpli mellett hosszúra vágott zöldségféléket is tartalmaz. További jellegzetes étkeik a pásztortarhonya és a pásztorgaluska.
Édes tekergés
Karcag térségében jól ismert és igen kedvelt volt ez a sütemény, melyet elsősorban lakodalmakra készítettek. A lagzikat régen nem nyáron, hanem a földeken elvégzendő munkák befejeztével, ősszel tartották.