Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pásztortarhonya, gulyásleves és egy kis édes tekerés: így étkezik a jászi ember!

default user icon
MME
Az egykori parasztételekből mára már jól ismert, gyakran készített finomságok lettek. Ismerjünk meg közülük néhányat!

A Jászság és a Nagykunság egyedi étkezési kultúrával rendelkezik. A mindennapok menüjét meglehetős konzervativizmus, a nem túl változatos alapanyagok, a heti étrend kötöttsége adta ritmus jellemzik, hiszen a jász ember mindig is mértéktartó volt a táplálkozás terén. Főként leveseket, tésztaféléket, valamint könnyen és gyorsan elkészíthető egytálételeket készítettek, míg húsos fogások inkább csak hétvégeken és ünnepnapokon kerültek az asztalra.

Tudj meg mindent a magyar konyháról >>> 
Akiknek fontos a leves!

Levest általában mindennap fogyasztottak, legfeljebb nagy munkák esetén ebéd helyett vacsorára tálalták fel. A pásztorok egyik jellegzetes étele az alföldi gulyásleves, amely a felkockázott krumpli mellett hosszúra vágott zöldségféléket is tartalmaz. További jellegzetes étkeik a pásztortarhonya és a pásztorgaluska.

Édes tekergés

Karcag térségében jól ismert és igen kedvelt volt ez a sütemény, melyet elsősorban lakodalmakra készítettek. A lagzikat régen nem nyáron, hanem a földeken elvégzendő munkák befejeztével, ősszel tartották. 

Még több izgalmas cikk Magyaroszág gasztrorégióiról - autentikus receptekkel! >>> 

Ezek is érdekelhetnek