Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kóstold meg az ország 9 legjobb szakácsának főztjét!

default user icon
MME
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia szervezésében egy 9 hónapon át tartó, 9 alkalomból álló eseménysorozat indul, melynek célja, hogy az európai szakácsverseny hazai elődöntőjében induló versenyzők, a gasztronómia iránt érdeklődőknek bemutathassák a legmagasabb színvonalú magyar fine dining konyhaművészetet.

Molnár Gábor, a 2015-ös szakácsolimpián 13. helyezést elért séf különleges vacsorájával, júniusban elstartolt a Bocuse d’Or Gasztrokörút. A rendezvénysorozat különlegessége, hogymindne állomáson, a séfeknek a helyszín jellegét, hangulatát és funkcióját figyelembe véve kell összeállítaniuk állomásról-állomásra a menüsort, a földrajzi adottságok által meghatározott kiváló magyar alapanyagok felhasználásával.

A hazai selejtezők, és a turnévégi döntő eredményeképpen összeáll az a magyar csapat, amelyik képviseli hazánkat a 2016-ban, Budapesten, az európai döntőben, ami nem csak kiemelkedő országimázs-építő esemény, hanem további lehetőséget ad arra, hogy a nemzetközi porondon még inkább előtérbe kerüljenek hazánk termékei, kulturális és turisztikai kincsei, és főleg, a gasztronómiája.

A helyszín

A 18. században épült, Röjtökmuzsajon található patinás Szidónia Kastélyszálloda „híd” múlt, jelen és jövő között, mely kétszáz éve őrzi a történelem emlékeit.

„A menü összeállításakor legfőképpen a kastélyszálloda eredetisége, hagyományai és az erdőben-mezőben gazdag vidéki környezet inspirált. Célom az volt, hogy az egyszerű, hagyományos magyar alapanyagokat a 21. századi formában mutassam meg. Az öt fogásos menüben megjelent a mangalica, a magyar szivárványos pisztráng és a kacsamáj, csakúgy, mint a vadturbolya, a csalán és a vadcitromfű is – utóbbi két növény egy részét a Röjtökmuzsaj felé tartó utam alatt, a folyópart mellett magam gyűjtöttem. Tettem ezt azért, mert fontosnak tartom a természet kincseinek felfedezését, ezekkel élni kell, nem szabad őket veszni hagyni. E gondolatot szánom a menü fő mondanivalójának is” – mondta Molnár Gábor, a gasztrokörút első állomásának házigazdája, aki a Bocuse d’Or 2015-ös lyoni döntőjén 13. helyet szerezte meg csapatával, és egyben elnyerték a legjobb plakátnak járó különdíjat is, ami óriási siker a világ legjobb séfjeinek versenyében.

A menü

A hűs pezsgővel kísért kulináris különlegességek mellett a helyszín is nagymértékben hozzájárult a komplex gasztronómiai élményhez, hiszen a romantikus vacsora a régmúlt idők hangulatát idéző csodás enteriőrben, finom jazz és swing standardek aláfestésével zajlott.

„Külön megtiszteltetés és óriási büszkeség számunkra, hogy egy ilyen eseménynek adhattunk otthont, úttörői lehettünk egy csodásan kibontakozó kezdeményezésnek. Bízunk abban, hogy egyúttal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a jövő évi verseny sikeres legyen, és a világ felfigyeljen kis országunk nagy büszkeségeire” – mondta Gulyás Eszter, az est házigazdája, a Szidónia Kastélyszálloda menedzsere.

A Bocuse d’Or Gasztrokörút második állomása Veszprémben lesz, a rendezvénynek 2015. július 4-én a Villa Medici ad otthont, Pesti István séf közreműködésével. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss