Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Körtés ricottatorta

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 6 evőkanál őrölt pirított mogyoró
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 db tojásfehérje
  • 10 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg ricotta
  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 4 db körte
  • 2 citrom leve
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • pici őrölt szerecsendió
  • 3-4 db szegfűszeg
  • őrölt fahéj
  • 1 dkg zselatin
  • 1 dl víz

Elkészítés

Elkészítés: A vajat a cukorral robotgéppel habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd a mogyorót. Jó alaposan összekeverjük. Végül szintén egyesével hozzáadjuk a tojásfehérjéket, és legalább 5 percig magas fokozaton jól kikeverjük.

Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd a tészta felét belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt készre sütjük. A tészta másik felét szintén így sütjük. (Még melegen egy spatulával alányúltam és fellazítottam a papírról, majd hagytam teljesen kihűlni.)

A körtéket meghámozzuk, majd negyedekbe vágjuk, a magházat eltávolítjuk, és végül nagyobb darabokra felkockázunk minden cikket.
Egy serpenyőbe tesszük a felkockázott körtéket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Hozzáadjuk a barna cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, belefacsarjuk az egyik citrom levét, és ízlés szerint fűszerezzük. Lassú tűzön, pár perc alatt puhára párolni, de vigyázzunk, nehogy a körték túl puhára főjenek. Végül a szirupból kiszedjük, és teljesen lecsepegtetjük.

A ricottát a kristálycukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 1 citrom levével jól összekeverjük. A vizet felforraljuk, majd a tűzről levéve beleöntjük a zselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik. Ezután langyosra hűtjük, és a cukros-ricottás keverékbe belekeverni. A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként szintén a ricottás krémhez keverjük.

Az egyik lapot visszahelyezzük a tortaformába, majd kirakjuk a leszáradt, párolt körtekockákkal. Erre óvatosan rákanalazzuk a habos krémet, majd a tetejére helyezzük a másik tortalapot. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen a habos töltelék.

Tálalás előtt a torta tetejét megszórjuk porcukorral, majd ízlés szerint felszeleteljük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss