Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Körtés pitetorta tojáshabbal

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • A töltelékhez:
  • 1 kg körte
  • 15 dkg cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • A tetejére:
  • 4 db tojásfehérje
  • 16 dkg porcukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1 teáskanál almaecet vagy citromlé

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához elmorzsoljuk a vajat liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot és a tojások sárgáját, valamint a tejfölt, és tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percen át pihentetjük.

    A körtét megtisztítjuk, négybe vágjuk, és a magházukat is eltávolítjuk. A cikkeket vékonyra szeleteljük. Forrásban levő vízbe tesszük a körteszeleteket, és 3-4 percen át főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük.

    Pihentetés után lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és egy 26 cm-es alacsony peremű piteformát kibélelünk a tésztával. A túllógó részeket körben késsel levágjuk. A tésztát jól odanyomkodjuk a forma széléhez. A tészta alját megszurkáljuk több helyen. A tésztára sütőpapírt teszünk, és babbal vagy rizzsel megtöltjük. (Ez azért fontos, hogy a tészta szépen megtartsa a formáját.) Előmelegített, 180 C-fokos sütőbe tesszük, 10 percen át sütjük.

    A sütőből kivesszük, a papírt kiemeljük a nehezékkel együtt. Összekeverjük a körtét cukorral, a fahéjjal, a citrom reszelt héjával és levével, majd a tésztára tesszük. Visszatesszük a sütőbe, további 25 percen át sütjük.

    Közben elkészítjük a habot: a fehérjét habbá verjük, majd 2 részletben hozzáadva a cukrot tömörebb habot készítünk. Végén a keményítőt és az ecetet is hozzáadva még fél percig verjük. A habot kanállal eloszlatjuk a sütőből kivett lepényen, majd a sütőbe visszatéve 10 perc alatt rásütjük a habot.

    A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd tálaljuk. Melegen és hidegen is ízletes.

Megjegyzés

Vomberg Frigyes receptje, fotó: Komáromi Zoltán

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin