Körtelepény

default user icon
3 4.5/5

Hozzávalók

  • a tésztához 25 dkg finomliszt,
  • 13 dkg margarin,
  • 1 tojás,
  • 1 dl sűrű tejföl,
  • 1 evőkanál porcukor,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 1 mokkáskanál só,
  • a töltelékhez:
  • 4 nagy körte,
  • 2 dl tejföl,
  • 2 tojás,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor,
  • a tetejére:
  • 1 tojás

Elkészítés

    Előkészítése: a tésztáhozvalókat mély tálba rakom (a margarint megreszelem vagy szitán átnyomom), majd gyorsan összegyúrom és cipóba formálom. (A tészta kissé ragad, ezért a kezüket és a gyúrótáblát is lisztezzék meg!) Egy nagyobb és egy kisebb részre vágom, a nagyobbat tepsi nagyságúra nyújtom, és a kenetlen tepsit úgy bélelem ki vele, hogy pereme is legyen. Félreteszem. A körtét meghámozom, kicsumázom, szeletekre vágom. A tojásokat habosra verem, összekeverem a tejföllel, fahéjjal, kevés cukorral.

    Elkészítése: a gyümölcsöt egyenletesen elhelyezem a nyers tésztán. Az öntettel lelocsolom, majd a másik kinyújtott tésztadarabot rányomkodom és felvert tojással bekenem. Villával rovátkákat húzok rá, és megszurkálom. A tepsit előmelegített, forró sütőbe tolom. A lángot 5 perc múlva takarékra mérsékelem, és kis lángon kb. 25 percig lassan sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

andig1 6 évvel ezelőtt
Tegnap megsütöttem, a körték alá darált kekszet szórtam és egyáltalán nem csúszott szét. Nagyon finom, köszi a receptet! A tésztát biztosan kipróbálom más gyümölcsökkel is. :-))))
Fedák Ágnes 10 évvel ezelőtt
Talán ha az alját a körte előtt beszórjuk darával vagy zsemlemorzsával mint az almás sütiknél nem lesz leves. ki lehet próbálni.
10 évvel ezelőtt
megcsináltam teljeskiőrlésű lisztből, mézzel... finom, finom, finóóóóm :) csak azt nem tudom, hogy lehet elkerülni a sok, leves körte miatti szétcsúszós állagot... valaki? ötlet? köszííí! :)

Hasonló Receptek

Magazin