A meghámozott, negyedelt és kicsumázott körtét apróra kockázzuk. Kimérünk 1,4 kg-ot, és fazékban összekeverjük a befőzőcukorral, valamint a citromlével.
A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. A kikapart velőt a vaníliarúddal együtt a körtéhez adjuk, és letakarva pihentetjük kb. 3 órát, amíg levet ereszt. Közben a csokoládét darabokra tördeljük vagy felaprítjuk.
A körtés keveréket időnként átkeverve felforraljuk. Ezután bugyogva főzzük 4 percig, és közben kevergetjük, hogy ne kozmáljon oda. Zselépróba után a vaníliarudat kiemeljük, és a csokoládét a dzsembe keverjük.
A forró dzsemet azonnal az előkészített sterilizált üvegekbe töltjük, majd légmentesen lezárjuk, és hűlni hagyjuk.