Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Körte, az ősz ajándéka

A selymesen meleg őszi napsütést egyre hűvösebb esték és sötét éjszakák követik, szervezetünk pedig vitaminra éhes. A legjobb megoldás ilyenkor körtét enni: magában, salátaként, levesben vagy desszertben.

A korai sötétedés beálltával előbb-utóbb mindenki rákap a nassolásra. Ez ösztönös cselekedet, hiszen a szervezetünk megpróbálja felkészíteni magát a hosszú, hideg, téli hónapokra. A cukros sütemények és sós rágcsálnivalók azonban csak ideig-óráig pótolják az elveszett energiát, ráadásul rengeteg felesleges kalóriát tartalmaznak. A megoldás ezúttal is a természet ajándékában, a körtében van!

A (vad)körtét az almához hasonlóan már honfoglaló őseink is ismerték, és gyűjtötték, s a középkorból fennmaradt írásos emlékekben is gyakorta megemlítették e lédús, édes, fehérhúsú gyümölcsöt. 
Ma már - érési idejüktől függően - számtalan körtefajtát ismerünk, a legnagyobb népszerűségnek azonban szerte a világon a Vilmos körte örvend. A közkedvelt mérsékelt-övi gyümölcs tartása és szállítása azonban nem olyan egyszerű, mint rokonának, az almának, hiszen sokkal gyorsabban (1-2 nap alatt) beérik, és puha húsánál fogva jóval sérülékenyebb.

Gyógyhatása

Nemcsak tápláló, rostos és finom gyümölcs, de nagyon hatékony természetes gyógyszer is, amely (pépesítve és leszűrve) segít gyomor- és vesebetegségben szenvedőknek. Nagy mennyiségű boront tartalmaz, amely jó hatással van az izomzatra, s így az egész testre. Mivel ősszel könnyebben fázunk meg, célszerű ebben az időszakban sok körét fogyasztani, hiszen a benne található értékes ásványi anyagok hatékonyan segítenek a légúti panaszok és a gyulladások megszüntetésében is. A körte karcsúsító gyümölcs: erős vízhajtó hatással bír, ezért fogyókúrákhoz is kiválóan alkalmas.

Mint láthatod, a körte nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges gyümölcs is. Energiával tölt fel, megszépíti a hajat és a bőrt, laktat és még csak nem is hizlal. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány remek, ínycsiklandó receptet. Próbáld ki őket!

Receptek:

Forró körtetorta >>>

Diós-körtés-szőlős rétes >>>

Körtés-burgonyás rakottas >>> 

Töltött körte >>>

Rokfortos körtehajó >>>

Megjelent a Mindmegette.hu Szakácskönyve! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss