A korai sötétedés beálltával előbb-utóbb mindenki rákap a nassolásra. Ez ösztönös cselekedet, hiszen a szervezetünk megpróbálja felkészíteni magát a hosszú, hideg, téli hónapokra. A cukros sütemények és sós rágcsálnivalók azonban csak ideig-óráig pótolják az elveszett energiát, ráadásul rengeteg felesleges kalóriát tartalmaznak. A megoldás ezúttal is a természet ajándékában, a körtében van!
A (vad)körtét az almához hasonlóan már honfoglaló őseink is ismerték, és gyűjtötték, s a középkorból fennmaradt írásos emlékekben is gyakorta megemlítették e lédús, édes, fehérhúsú gyümölcsöt.
Ma már - érési idejüktől függően - számtalan körtefajtát ismerünk, a legnagyobb népszerűségnek azonban szerte a világon a Vilmos körte örvend. A közkedvelt mérsékelt-övi gyümölcs tartása és szállítása azonban nem olyan egyszerű, mint rokonának, az almának, hiszen sokkal gyorsabban (1-2 nap alatt) beérik, és puha húsánál fogva jóval sérülékenyebb.
Gyógyhatása
Nemcsak tápláló, rostos és finom gyümölcs, de nagyon hatékony természetes gyógyszer is, amely (pépesítve és leszűrve) segít gyomor- és vesebetegségben szenvedőknek. Nagy mennyiségű boront tartalmaz, amely jó hatással van az izomzatra, s így az egész testre. Mivel ősszel könnyebben fázunk meg, célszerű ebben az időszakban sok körét fogyasztani, hiszen a benne található értékes ásványi anyagok hatékonyan segítenek a légúti panaszok és a gyulladások megszüntetésében is. A körte karcsúsító gyümölcs: erős vízhajtó hatással bír, ezért fogyókúrákhoz is kiválóan alkalmas.
Mint láthatod, a körte nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges gyümölcs is. Energiával tölt fel, megszépíti a hajat és a bőrt, laktat és még csak nem is hizlal. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány remek, ínycsiklandó receptet. Próbáld ki őket!
Receptek: