Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Körözött, a legfinomabb kence

default user icon
SB
A körözött nem hungarikum, Liptauer néven fogyasztják Ausztriában, Szlovákiában Smirkas néven kerül az asztalokra, és Észak-Olaszországban is lehet vele találkozni.
Körözés indul

A körözött vagy körített túró neve valószínűleg onnan származik, hogy köröző mozdulatokkal keverjük össze a hozzávalókat. Eredetileg juhtúróból készül, de ha ez az igen intenzív íz túl sok, akkor csináljuk nyugodtan tehéntúró és juhtúró keverékéből. Elkészítése igazán egyszerű, a túrót csak krémesre kell keverni kevés tejföllel - és persze ízesíteni, elsősorban fűszerpaprikával. A többi már ízlés kérdése, de jó tudni, hogy rengeteg variáció létezik. Ha kicsit több tejföllel, esetleg joghurt hozzáadásával készítjük, kiváló mártogatós.

Ízesítés

A túrón kívül általában tejföl, esetleg joghurt adja az alapot. A fűszerek közül alap az édes pirospaprika, kerülhet bele köménymag őrölve vagy egészben, só és bors.

Vöröshagyma apróra vágva vagy reszelve, újhagyma vagy snidling is kerülhet bele. Vannak, akik fokhagymával szeretik. A mustárból elég egy kiskanálnyi, de az legyen jó minőségű, akár dijoni mustár.

Kiváló ízesítője a körözöttnek egy kis szardellafilé vagy paszta, és lehet bele tenni egy kis sört is. Vannak, akik Worchestershire szósszal bolondítják meg, de a kapribogyó is kimondottan illik hozzá.

Megszórhatjuk petrezselyemmel vagy snidlinggel, de Erdélyben szoktak beletenni tárkonylevelet is. Kaporral sem rossz, de tavasszal leginkább medvehagymával ajánljuk.

Körözöttes, körözöttel töltött

Egy szelet fehér- vagy rozskenyérrel kiváló vacsora, tálalhatunk hozzá friss zöldségeket, sajtokat, sonkákat, friss paradicsomot, paprikát, uborkát.

Ha mártogatóst készítünk belőle, megy hozzá a répa, a karalábé, az uborka is, de nagyon finom grissinivel.

A körözött tölthető félbevágott paprikába, kivájt paradicsomba és főtt tojásba is. Hidegtálakra tölthetünk vele sajt- vagy sonkaszeleteket, melyeket feltekerünk. Göngyölt húsokba is tölthetjük, melyeket aztán dekoratívan lehet szeletelni.

Vendégváráshoz, borozgatáshoz vagy előételnek is tökéletes, készíthetünk mellé más tojáskrémet, padlizsánkrémet, tonhalkrémet, hummuszt, guacamolét, sajtkrémeket vagy más kencéket.

Körözött

Hozzávalók:
30 dkg juh- vagy tehéntúró, esetleg vegyesen
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál mustár
pirospaprika

bors
köménymag
ízlés szerint tejföl

Elkészítés: A hagymát apróra felvágjuk vagy lereszeljük. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a köménymagot is. Az egészet jól kikeverjük, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük - és máris ehető a finom körözött.

Ezek is érdekelhetnek

Friss