Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koronavírus: Ha ezeket a tüneteket észleled, azonnal hívd a háziorvosod

default user icon
MME
Néhány héttel ezelőtt a köhögés, tüsszentés, vagy az egyéb más náthás tünetek miatt közel sem aggódtunk annyira, mint most. A koronavírus járványnak köszönhetően komoly pánikra adhat okot, ha valamelyiket a környezetünkben lévő személyeknél, vagy magunkon észleljük. Na, de nézzük, mik is ezek a tünetek pontosan, és mi a tennivaló, ha valamelyiket felismerjük. A lényeg, hogy ne ess pánikba és maradj otthon!

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ám jó hír, hogy a gyógyultak száma is tovább emelkedett (42). Persze mire ezt a cikket olvassátok, szinte biztos, hogy a fent említett számok már tovább emelkedek. Egy grafika segítségével most annak jártunk utána, milyen tünetek jelentkezhetnek fertőzés esetén, hiszen csak ennek ismeretében cselekedhetünk felelősségteljesen magunk és környezetünk egészségének érdekében.

Oldalunk tematikáját ismerve furcsa lehet számotokra, hogy ilyen témával (is) foglalkozunk, ám mi úgy gondoljuk, hogy beszélni kell erről, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatást pedig fontosnak tartjuk. Mindenki érdeke, hogy győztesként kerüljünk ki ebből a harcból. 

Jelenleg a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek, így jó ha tisztában vagyunk a tünetekkel. Persze olyan esetek is előfordulhatnak, amikor az illetőnek fel sem tűnik hogy beteg. Na, ezért maradjon otthon mindenki, aki teheti. De most nézzük, milyen tüneteknél érdemes azonnal szakemberhez fordulni:

Mit tegyünk tünetek esetén?

Az első és legfontosabb, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe! Semmiképpen ne menj személyesen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon egyeztess.

Ha az orvos úgy gondolja, hogy felmerült a koronavírus fertőzés gyanúja, ám a tünetek enyhék, és nem tartozol a betegség szempontjából kockázati csoportba, tehát nem igényelsz kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kell vonulnod. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot légúti mintavétel céljából, aminek eredményéről telefonon tájékoztatnak.

Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) és kórházi ellátást igényel, akkor a mentő a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára vagy járványkórházba, vagy kijelölt intézménybe fog szállítani, ahol az elkülönítés, az ellátás és a mintavételezés is megtörténik.

Ha a laboreredmény megerősíti, hogy valaki koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

Maradj otthon, és vigyázzunk egymásra!

ÍGY HASZNÁLD HELYESEN A VÉDŐMASZKOT KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN >>>

EZ IS A KORONAVÍRUS TÜNETE LEHET, A BETEGEK EGYHARMADÁNÁL JELENTKEZHET >>> 

EZÉRT FONTOS, HOGY ELEGET ÉS JÓL ALUDJUNK JÁRVÁNY IDEJÉN! >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss