Körömpörkölt II.

default user icon
4 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 5 db sertésláb
  • 20 dkg zsír
  • 1 kg apró kockára vágott vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db paprika
  • 4 púpozott kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 2 púpozott kávéskanál ételízesítő
  • 1 fej fokhagyma (10 egészséges gerezd)
  • 3,5 púpozott kávéskanál só
  • fél kávéskanál csípős őrölt pirospaprika
  • fél kávéskanál kristálycukor (paradicsom agresszív íze miatt)
  • 1 l víz (induláskor)
  • fél dl vörösbor (ízlés szerint lehet több is)
  • A lábos inkább fazékjellegű legyen (könnyebb keverni) minimum 8 literes, tetővel!

Elkészítés

    Elkészítés: A zsírt felolvasztom, majd az összevágott hagymát fokozott kevergetés mellett, fedő nélkül aranybarnára pirítom. Nem pároljuk, hanem pirítjuk a hagymát!

    A tűzről levéve belekeverem az összetört fokhagymát, a 4 púpozott kávéskanál őrölt pirospapri-kát, a fél kávéskanál csípős őrölt pirospaprikát és az összedarabolt, alaposan megtisztított lábakat. A tűzre visszatéve nagyon alaposan összekeverem a paprikás hagymával. Ezt addig csinálom, míg a hideg hús elkezdi felvenni a hőmérsékletet.

    Ekkor felöntöm az 1 l vízzel, hozzáteszem a sót, az összevágott paprikát, paradicsomot, ételízesítőt és a fél kávéskanál kristálycukrot. Alaposan összekeverem, lefedem, és a tüzet igen lassú forrásra beállítom. (Bográcsba is így készül, a tűz *beállítása* arra vonatkozik, gázon könnyebb.) A főzés igen lassú művelet, 4-5 óra is lehet. Fontos, hogy a szaft sűrű, ragacsos legyen, és a hús könnyen leváljon a csontokról. Sűrűn, kb. negyed óránként megkeverem. Elkészülte előtt fél órával öntöm bele a bort (így a bor aromája megmarad a szaftban). Elképzelhető, hogy 2-3 órai főzés után kb. 1-2 dl vizet kell utánatölteni.

    A kóstolgatás elkerülhetetlen, van idő az egyéni szájíz szerint fűszerezni!

    Jó étvágyat!

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Drivers 5 évvel ezelőtt
Ez a recept így ahogy van megállja a helyét! inter2009 ha annyira szüksége akkor magadba locsold a bort!A többit meg lefelezni vétek!
Trestyén Imre 7 évvel ezelőtt
Amit sokallok:Zsír,őröltpaprika,fokhagyma.Szerintem mindegyikből a fele is elég!Amit kevesellek:vörösbor.Szerintem 2 dl az ideális.Amúgy nem rossz!
kiss andrás 7 évvel ezelőtt
Én is így tudom elképzelni és örülök, hogy valaki leírta a pörkölt fogalmát is. Vagyis a húst nem főzni kell kezdeni, hanem a pirított hagymás, törötpaprikás anyagon kell átforrósodnia. Ez a pőrkölt íz. Ha ez nincs meg akkor nincs helye a pörkölt szónak. Igaz így több időt kell vele foglakozni, de minden jó munkához idő kell. Én is csak gratulálni tudok a recept beküldőjének!
Ilka 9 évvel ezelőtt
Én szombaton ugyanígy készítettem el (a vörösbor hozzáadásának kivételével), annak ellenére, hogy a recetet csak most olvastam. Nekem ezért szimpatikus ez a recept, mert ugyancsak nem főzi előre a lábakat, ezért lesz olyan sűrű, ízes, ragacsos a szaftja. A férjem úgy nyilatkozott, hogy a megélt 58 éve alatt, ilyen finom körömpörköltet még nem evett. Gratulálok a recept beküldőjének!

Hasonló Receptek