Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 dolog, amin változtatnod kell a konyhában, hogy megóvd a Földet!

Ezeket fejtsd el, ha fontos számodra bolygónk jelene és jövője, valamint a környezeted és egészséged védelme.
Zacskós és bedobozolt saláta

Kétségkívül kényelmes a konyhakész salátamix, amit csak össze kell forgatni a kedvenc önteteddel. Ám a ki tudja, mikor lebomló nejlonzacskó akkor sem környezetbarát, ha a szelektív gyűjtőben landol. Ráadásul a védőgáz nélkül csomagolt mosott saláta befülledhet, ami kedvez a penészgombák és az ártalmas baktériumok, mikroorganizmusok elszaporodásának.

Helyette

Vásárolj hazai szezonális salátaféléket termelői piacon vagy bioboltban, és papírzacskóban vagy a magaddal vitt saját dobozban, kosárban szállítsd haza. Otthon öt perc alatt  megpucolhatod és megmoshatod – ez igazán nem nagy munka vagy időveszteség.

Kávékapszula

Gombnyomásra kész az eszpresszó vagy a kapucsínó, de a kiürült kávékapszulákat általában nem lehet újrahasznosítani. Nem mellékesen a kis tartályok gyártási költsége miatt a kapszulás kávé jóval drágább, mint egy hagyományos módon főzött fekete.

Helyette

Ha nem tudsz lemondani a kényelemről, választhatod egy világmárka visszaküldhető és 80%-ban újrahasznosítható alumíniumkapszuláit. Erwin Meiernek köszönhetően már létezik korlátlanul újratölthető nemesacél kapszula is: a feltaláló által szabadalmaztatott találmányt egyelőre Svájcban, illetve online forgalmazzák. A kicsiny tartályok megtöltése és kiürítése viszont meglehetősen pepecselős. Környezettudatos kávéimádóként vedd elő a jó öreg kotyogót, a zaccot meg keverd a komposztba, vagy lazíts vele virágföldet!

Édes reggeli ételek

Csokis müzlivel, reggelizőpehellyel vagy puffasztott gabonagolyóval indítod a napodat? Nem biztos, hogy olyan egészségesek, mint hiszed: tele vannak cukorral, édesítőszerrel és mindenféle aromával, túl sok kalóriát tartalmaznak, azonkívül a jóllakottság érzés sem tart sokáig.

Helyette

Válassz vagy készíts magadnak cukormentes teljes kiőrlésű biomüzlit , amelyet friss szezongyümölccsel, néhány szem dióval, mogyoróval vagy más magvakkal gazdagíthatsz.

Lefóliázott olcsó hús

Figyelmesen szemrevételezd az akciós termékeket, tanulmányozd a tanúsító címkét és ügyelj a lejárati időre! A nagyüzemi körülmények között tápokkal felhizlalt állatok olcsó húsa antibiotikumokat, hormonokat tartalmazhat.

Helyette

Ökológiai tartásban az állatokat szabadon vagy félszabadon nevelik, hormonokkal, antibiotikumokkal nem kezelik. Inkább kevesebb húst vásárolj, de áldozz a minőségre. A hentesnél, a termelői piacon, a hiper- és a szupermarketben is keresd a kapirgálós csirkét , a szürkemarhát, a mangalicát.

Étrendkiegészítők

A reklámok hatására mindenféle hiányt diagnosztizálsz magadon? Orvosod megkérdezése nélkül ne szedj semmit! Egészséges embernek nincs szüksége vitamin-, ásványianyag- és immunerősítő készítményekre.

Helyette

Táplálkozz kiegyensúlyozottan, változatosan, és ne tablettákkal tömd magadba a vitaminokat, hanem egyél minél több friss zöldséget és gyümölcsöt!

Konyhai papírtörlő

Nagyanyáink még nem ismerték az eldobható törlőket, mégis elboldogultak a konyhában. Mielőtt letépnél egy nedvszívó lapot a konyhapultra kikészített gurigáról, gondolj bele, hogy mennyi fát vágtak ki az előállításához és mennyi műanyagot használtak fel a csinos becsomagolásához!

Helyette

Amihez csak lehet, használj konyharuhát vagy mosógépben tisztítható törlőkendőt! Ha nem akarsz teljesen lemondani a papírtörlőről, akkor újrapapírból gyártottat vegyél, vagy válaszd az FSC-minősítéssel rendelkezőt! Az 1993 óta működő független Forest Stewardship Council (Felelős Erdőgazdálkodás Tanács) nemzetközileg elismert tanúsítványa a garancia arra, hogy a papír felelősen kezelt erdőből származik.

Folpak

Az egyszer használatos frissen tartó fóliára valójában nincs szükséged, csak a műanyag hulladékot gyarapítja.

Helyette

Szerezz be elmosható ételesdobozokat! A tízórait szállítsd elmosható uzsonnásdobozban, a nyers húst és az ételeket fedeles jénaiban  vagy lapostányérral letakart tálban tedd be a hűtőbe, a feldarabolt és lereszelt zöldséget, gyümölcsöt akár csavaros befőttesüvegben is tárolhatod.

Hagyományos tea

A nagyüzemi művelésű ültetvényeken megszokott a növényvédő szerek alkalmazása, amelyek maradványai gyakran kimutathatók a különféle leveles és filteres teákban.

Helyette

Bioboltokban, drogériákban, élelmiszer-áruházakban, delikátesz- és teaszaküzletekben Magyarországon is kaphatók organikus, valamint méltányos áron kínált, ún. fairtrade teák . Ez a minősítés többek között azt jelzi, hogy az ültetvényen és a feldolgozás során nem használtak az ökoszisztémát, illetve a termelő és a fogyasztó egészségét károsító vegyszereket.

Nem szezonális import gyümölcs és zöldség

Manapság már egész évben hozzájuthatunk friss spárgához, eperhez, szőlőhöz. A hosszú szállítás miatt azonban ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket éretlenül szedik le, majd mesterségesen érlelik.

Helyette

Minden évszakban részesítsd előnyben az aktuális idénynövényeket! A helyben termett, természetes körülmények között növekedett zöldségben  és gyümölcsben  több a tápanyag, a vitamin. Ez a legegészségesebb, és megvásárlásával a hazai termelőket is támogatod.

Agresszív tisztítószerek

Tisztítószerek garmadája kecsegtet azzal, hogy minden zsírt, koszt és odaégett ételmaradékot eltávolít. Ám ha az apró betűs részben felhívják a figyelmet a bőrrel való érintkezés veszélyeire és a gumikesztyű viselésének szükségességére, akkor nincs helye a konyhádban ilyen csodaszernek.

Helyette

Válassz környezetbarát ökotermékeket és alkalmazd nagyanyáink bevált házi módszereit , amelyek biztosan nem veszélyeztetik az egészségedet, és a kiürült csomagolásnak sem kell veszélyeshulladék-gyűjtőt keresned.

Élelmiszerpocsékolás

Kutatások szerint a világszerte előállított élelmiszer-mennyiségnek csupán mintegy a felét fogyasztjuk el, a többi a szemétben végzi.

Helyette

Vásárolj tudatosan! Mindenből csak annyi vegyél, amennyit biztosan feldolgozol vagy amennyit elfogyaszt a család. Ne dőlj be minden akciónak, inkább fizess többet a hibátlan áruért! Pl. az ütődött gyümölcs romlandó, és a nagy része pocsékba mehet. Mindig nézd meg a csomagoláson feltüntetett felhasználási dátumot, és gondoskodj a megfelelő tárolásról.

9 HÁZI PRAKTIKA SZÓDABIKARBÓNÁVAL, AMI MEGKÖNNYÍTI AZ ÉLETED! >>> 

7 ZSENIÁLIS KONYHAI TRÜKK, AMIT MINDENKINEK ISMERNIE KÉNE! >>> 

MÉG TÖBB PRAKTIKUS TIPPET TALÁLSZ ITT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss