Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 zöld tipp az energiatakarékos konyhához

default user icon
MME
Egy friss kutatásból kiderült, hogy a közép-európai régióban a magyarokat foglalkoztatja leginkább a fenntarthatóság kérdése. A közelgő tavaszi nagytakarítás alkalmával így talán az eddiginél is többen döntenek majd úgy, hogy a természet ébredésével egy időben a zöldebb, fenntarthatóbb utat választják az otthonukban is. Nekik is szólnak az alábbi tippek, amikkel minden konyha energiatakarékos oázissá válhat.
1.  Legyen kiskerted a konyhában!

A tavasz közeledtével biztosan egyre többen vágynak a szabadba, legyen szó kirándulásról, piknikről vagy egy egyszerű sétáról a parkban. Az IKEA-val már az első tavaszi napsugarak érkezése előtt a konyhába költözhet a természet növényállványokkal, amelyek amellett, hogy ízléses díszei az otthonunknak, akár a saját termesztésű zöldségeinknek és fűszereinknek is helyt adhatnak. Így a kertészkedés örömét is átélhetjük, és pénzt is spórolhatunk, hiszen nem kell sorban állnunk a boltban például paradicsomért.

2.  Főzz tudatosan!

Főzés közben számtalan eszköz segíthet minket az energiatakarékosságban és a spórolásban. A legtöbb háztartásban van vízforraló – de vajon hányan használják arra, hogy tészta- vagy rizsfőzéshez ebben melegítsék meg a vizet? Sokkal kevesebb idő és energia vész kárba, ha a főzőlap helyett ezt használjuk. És ha már a főzőlapokról esik szó: minden konyhába remek választás az indukciós főzőlap, ami nemcsak, hogy 60 százalékkal gyorsabb, mint például az üvegkerámia változat, de közel feleannyi energiát is használ.

3.  Gondolkozz előre!

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű ételt készítesz el, mint amennyire épp szükséged van, rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg. Nincs más dolgod, mint lefagyasztani az elkészült finomságokat. A megfelelő tárolók gondoskodnak arról, hogy a fagyasztott ételek az elfogyasztáskor is frissek hassanak.

4.  Hasznosítsd újra!

A zöldségek és gyümölcsök mosásához vagy a tojásfőzéshez használt víz nem feltétlenül szennyvíz. Bár fogyasztásra már nem feltétlenül ajánljuk, a kertedet meglocsolhatod vele, feltéve, hogy nem használtál sót a főzés során. A tojás héjából kifőtt anyagok ráadásul kifejezetten jót tesznek a növényeknek.

5.  Élj környezettudatosan mindennap!

Ha minden tekintetben fenntarthatóvá szeretnéd tenni a konyhádat, rengeteg, a fentiekhez hasonló tippünk van számodra. Az IKEA weboldalán egy kalkulátort is találhatsz (), ami segíthet Neked is a háztartásod működésének feltérképezésében. Emellett megismerheted azokat a módszereket és termékeket is, amelyekkel hatékonyan csökkentheted az otthonod ökológiai lábnyomát, egyúttal jelentős összeget takaríthatsz meg. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss