Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Körmös-csülkös pacal

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2 kg szép fehér marhapacal
  • 1 db nyers hátsó sertéscsülök (olyan 1,5 kilós)
  • 4 db sertésköröm (a hentessel négybe vágatom)
  • 1 kg vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 db paradicsom
  • 3 db bogyiszlói paprika
  • 20 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 1 db füstölt sertésköröm
  • 4-5 dl testes száraz vörösbor
  • 1 kg krumpli
  • 3-4 evőkanál zsír
  • 3-4 db babérlevél
  • őrölt feketebors
  • őrölt majoránna
  • őrölt pirospaprika
  • Az előfőzéshez (abároláshoz):
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szemes feketebors
  • babérlevél

Elkészítés

Elkészítés: Nálunk a bográcsolás vasárnapi tevékenység, ezért szombaton bevásárolom a hozzávalókat. Délután előveszem kuktafazék alkalmazottunkat, és abban a szépen megtisztított, többször átmosott pacalt a füstölt körömmel 1 órányit előfőzöm, szép, de nem magyar szóval abárolom. Mivel két kuktánk van, a másikban a kicsontozott csülökkel és a darabolt körmökkel ugyanígy cselekszem.

A kukták főzési ideje lejártával a benne főtteket hagyom hűlni, amikor már kézhideg, a pacalt felcsíkozom, a csülköt kockákra vágom. Mindent, ami a kuktában főtt, edényekbe teszem, és mehet a hűtőbe, hadd pihenjenek az éjszaka.

Vasárnap kényelmesen tüzet rakok. Ha ég a tűz, felkockázom a szalonnát és a hagymát, összepréselem a fokhagymát. Zsír a bográcsba, rá a szalonna, kellő időben a hagyma (sózva), vele a fokhagyma. Közben szintén kockázom a paprikát, paradicsomot. Amikor kellemes szaft látszik a bográcsomban, beledobom (íze miatt) a füstölt körmöt, majd a paprikát és a paradicsomot, velük együtt sózom, borsozom, és mehet bele a babérlevél is.

Hagyom kellemesen zsírjára pirulni, beleteszem a darabolt körmöt, a kockázott csülköt, na meg a pacal se maradjon ki. Megszórom pirospaprikával, öntök alá némi vizet, és hadd följön. Nem keverem, hanem forgatom a bográcsot! Amikor már a húsfélék majdnem puhák, hozzáadom a kockázott, tisztított krumplit, felöntöm a vörösborral, és készre főzöm.

A meghívottak beállhatnak a sorba, és ha jól viselkedtek, tálalok nekik. Friss kenyeret szelek hozzá, tunkolási célzattal, meg persze csípős savanyú paprikát, kovi ubit vagy más, kedvünkre való savanyúságot kínálok mellé.

Ezek is érdekelhetnek

Friss