Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Unod a krumplisalátát? Szuper ünnepi köretek karácsonyra

Az ünnepi menü összeállításainak vannak biztos sarokpontjai. Legtöbb esetben nem kérdéses, hogy a nagymama bejglije és a nagynénitől kapott recept alapján sülő mézes lesz a csúcspont, a leves szintén sok esetben adott, sőt a húsok terén is viszonylag szűk mozgástér jut, ha követni szeretnénk az ünnep írt és íratlan szabályait. A legnagyobb játékterünk - meglepő módon - a köret kiválasztásánál van, amelyet nem szabad kiaknázatlanul hagyni.
Zöldséget az asztalra

A klasszikus tepsis sült krumpli és krumplipüré mellett számtalan más zöldség is asztalra kerülhet. A szezonális kínálat ugyan szűknek tűnhet, de pont a karácsony az, amikor szinte az összes, télen is kapható zöldség fellelhető a piacon. Ha pürében szeret utazni a család, akkor készíthetünk zellerből, csicsókából, fehérrépából, paszternákból krémeket, amelyet kedvünk szerint lazíthatunk tejjel, gazdagíthatunk vajjal és fűszerezhetünk ezerféleképp.

Karácsonyi tippek és receptek egy helyen >>>

A téli zöldségeket le is süthetjük. Akkor lesz a legfinomabb, ha a sütést megelőzendő egy kevés liba- vagy kacsazsírt olvasztunk a tepsiben és a platnin felmelegített zsírban átforgatjuk a zöldségeket. Kicsit sózzuk, fűszerezzük, majd jöhet a fólia, mehet a tepsi a sütőbe, s a végeredmény ízesebb és illatosabb lesz a szokottnál.

Az angol konyha karácsonyi finomságai között is célszerű kutakodnunk, az angolszász ünnepi asztal elképzelhetetlen a párolt kelbimbóból, főtt gesztenyéből és ropogósra pirított húsos szalonnából álló köret nélkül. A színes, illatos, gazdag köret bármilyen fehér- vagy vörös hús mellé alkalmazható.

Tésztasaláta

Ha nem vagyunk nagy zöldségfogyasztók, de se főtt rizsre, se a most oly divatos alternatív köretekre nem vágyunk, akkor egy tisztességes, a főfogás karakterének megfelelően összeállított tésztasaláta ideális választás lehet. A tésztasalátát általában az ifjabb nemzedék is kedveli, s nem utolsó sorban előre el lehet készíteni.

Quiche

A franciák mutatós sós pitéje szintén jó választás lehet a szaftosabb húsok mellé. A gazdag töltelék, a ropogós, jó állagú, nedvszívó tészta kitűnő hátteret biztosít egy mártással kínált sült mellé. Ha még mutatósabb vacsorát szeretnénk, akkor a muffinsütőben személyre szabott pitéket is készíthetünk. Mivel a pitét is előre el lehet készíteni, így időgazdálkodás szempontjából is jó megoldás lehet.

KARÁCSONYI MENÜ: EGYSZERŰ HÉTKÖZNAPI FOGÁSOK ÜNNEPI KÖNTÖSBEN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss