Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Konzerv, zacskós és mirelit kaják - vajon mennyire egészségtelenek?

default user icon
MME
A csomagolást eltávolítani, be a mikróba, és már kész is! Sokan rendszeresen fogyasztanak készételt, elsősorban kényelmi szempontból. De vajon egészségesek-e ezek a termékek, és hogyan teheted őket táplálóbbá?

Szinte minden tévécsatornának van már saját főzőműsora, a könyvesboltokban pedig kilométer hosszan sorakoznak a polcokon a különféle szakácskönyvek.

Vedd észre, ha nem bírod a tejet! Íme a legtipikusabb tünetek >>>

Otthon a borsólevest többnyire magunk készítjük, persze nem mindig friss, néha bizony konzerv vagy mirelit borsóból… Akinek sem ideje, sem kedve a nagy bevásárlásra és az órákig tartó főzőcskézésre, inkább a készételt választja. Az üzletekben hatalmas a kínálat belőlük. A mélyhűtött áruk között számos kész pizza, tészta- és rizsétel fedezhető fel. A konzervdobozokban kínált főzelékek, húsételek szintén a készétel kategóriába sorolhatók, ugyanígy a zacskós levesporok, az instant szószok, mártások és pürék is.

Mit rejtenek?

Ha az ilyen típusú élelmiszereket választot, tisztában kell lenned azzal, hogy a készételek sok rejtett zsírt tartalmaznak, ezen felül rengeteg só és ízfokozó van bennük, a túlzott feldolgozás miatt pedig a tápértékük gyakran a nullával egyenlő.

Biztos módszerek a kínzó puffadás ellen >>>

Ellenben a mirelit zöldségételek nyugodtan fogyaszthatók, ha éppen nincs friss hozzávaló a konyhában.

Tippek a vásárláshoz

Legyen szó akár konzerv, mélyhűtött vagy zacskós készételről, mindig alaposan vizsgáld meg az összetevőket!

Olyan készételeket vásárolj, melyek alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak konzerváló és színezőanyagokat.

Gluténmentes élet: tudnivalók és tippek lisztérzékenyeknek >>>

Ha teheted, mélyhűtött élelmiszereket válassz. Feldolgozásuk során a tápanyagértékük megmaradt, és kevesebb adalékanyagot tartalmaznak.

Vásárláskor ügyelj a lejárati dátumra! Ha garantáltan jó minőségű árut szeretnél, akkor ne válaszd a pár nap múlva lejáró szavatosságú élelmiszereket.

Egy kis plusz

Néhány egyszerű módszerrel egy kicsit egészségesebbé teheted a készételeket.

Íme a legnagyobb cukorcsapdák! Mit mivel helyettesíts? >>>

A mélyhűtött pizzára tegyél friss paradicsom- vagy paprikakarikákat, valamit apróra vágott zöld fűszereket, és fogyassz hozzá friss vegyes salátát.

A zacskós leveshez vagy a konzerv főzelékhez teljes kiőrlésű kenyeret egyél, második fogásként pedig friss saláta következzen!

Egészítsd ki a rizs- és tésztaételeket friss vagy mélyhűtött zöldségekkel, például borsóval, brokkolival vagy gombával.

A panírozott halat a sütőben zsír nélkül 200 fokon (légkeverésesnél 180 fokon) készítsd el.

6 tipp, hogy természetes módon csökkentsd a koleszterinszinted >>>

A zacskós leveseket friss fűszerekkel (például petrezselyem, bazsalikom, tárkony stb.), valamint mirelit vagy friss leveszöldségekkel ízesítheted.

Az egyszerűbb ételeket - tésztafélék, palacsinta, hirtelen kisütött húsok - készítsd el saját magad, és ezt keverd össze a készen vett mártással, szósszal, pestóval vagy mélyhűtött termékekkel.

Utóételként fogyassz sok idénygyümölcsöt és igyál sok ásványvizet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss