Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Könnyű nyári tésztasaláták

Saláta is meg tészta is? Igen! Sokáig idegenkedtünk a tésztasalátáktól, pedig ez - a világon sokfelé kedvelt étel - bizony a mi ízlésünk szerint is elkészíthető. Zöldség, gyümölcs, hús, fűszerek szabadon kerülhetnek bele, a lényeg, hogy hidegen tálaljuk. Laktató, gyors és szinte mindenki szereti. Érdemes kipróbálni!

A tészta az egyik legváltozatosabb ételünk: ehetjük levesbetétként, főételként, desszertként. A nyári hónapokban azonban nem vágyunk a nehéz ételekre; ilyenkor kutatunk az új, könnyű receptek után. A tészta most is jó választás, hiszen elegendő energiát biztosít anélkül, hogy feleslegesen megterhelné a gyomrunkat, s mivel gyorsan lebomlik, a fogyókúrázónak sem kell lemondania róla.

A tésztasalátákat millióképpen elkészíthetjük. Mindenféle alakú és formájú olasz tészta elérhető már, nagyon mutatós például a farfalle (pillangó) vagy a penne erre a célra. Tehetünk bele mozzarellát, főleg az apró mozzarellagömbök mutatnak jól. Nagyon finom a tésztával a szárított paradicsom, friss bazsalikom is, de jól mutatnak a megpárolt zöldborsó gömbök, a spenót, a rukkola is. Kipróbálhatjuk grillezett zöldségekkel is.

Az öntetekkel tovább variálhatjuk a tésztasalátákat. Grillezéshez nékülözhetetlen és kitűnő vendégváró.

Jól lehűtve érdemes tálalni.

Néhány ízletes tésztasaláta receptje:

Rokfortos tésztasaláta

Hozzávalók:
15-20 dkg orsótészta vagy szarvacska
30 dkg kukoricakonzerv
10 dkg reszelt rokfort
5 dl kefir
1 nagy fej lilahagyma
1 dl majonéz
1 gerezd fokhagyma
só, fehérbors, kevés cukor

Elkészítés: A megfőzött, kihűlt tésztához hozzákeverjük a kukoricát, és az apróra vágott hagymát. A majonézt összekeverjük sóval, borssal, pici cukorral, a zúzott fokhagymával, beleöntjük a kefírt, végül hozzákeverjük a reszelt rokfortot, és a tésztára öntjük. Összekeverjük és tálaljuk. Csíkokra vágott sonkával is finom!

Gyümölcsös-sajtos tésztasaláta

Hozzávalók 8 személyre:
50 dkg szarvacska tészta
2 fej saláta
50 dkg juhsajt
20 dkg tisztított dió
8 db piros alma
2 evőkanál ételízesítő
15 evőkanál napraforgóolaj
8 evőkanál fűszeres ecet
4 evőkanál fehér szőlőlé
1 evőkanál szárított tárkony
8 fél barack (lehet konzerv is)

Előkészítés: Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A salátát megmossuk, lerázzuk, falatnyi darabokra tépkedjük. A sajtot összemorzsoljuk. A diót durvára vágjuk vagy megtörjük. Az almát megmossuk, megtöröljük, magházát kivájjuk, húsát kis kockákra vágjuk.

Elkészítés: A tésztát a Delikáttal ízesített vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Azonnal összekeverjük a salátával, a sajttal, a dióval és az almával. Az olajat összekeverjük az ecettel és a szőlőlével. A tárkonnyal, sóval és borssal ízesítjük, a salátára öntjük, összeforgatjuk. A barackot alaposan lecsepegtetjük, vékony gerezdekre vágjuk, és a salátára szórjuk.

Csirkés-almás tésztasaláta

Hozzávalók:
(maradék) sültcsirke
tészta (kis méretű, pl. minipenne)
1 db alma
1-2 db savanyú uborka
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsam- vagy borecet
1 evőkanál citromlé
dióbél és dióolaj, ha van
1 gerezd fokhagyma
1-2 db sonkahagyma
só, bors

Elkészítés: A megmaradt sültcsirkét apróra vágjuk az almával és az uborkával együtt. A tésztát kifőzzük, lehűtjük, majd mindent összekevünk egy salátástálban. Vinaigrette-et készítünk (1-1 evőkanál ecetet és citromlevet, 6 evőkanál olívaolajjal, sonkahagymával, fokhagymával, sóval és borssal összekeverünk.) A keveréket nyakonöntjük a szósszal. Ha van dióbél, akkor ezt is hozzákeverhetjük, illtve ha akad dióloaj a konyhaszekrényben, akkor fele-fele arányban használjuk az olívaolajjal a vinaigrette-hez. Ha van időnk, tálalás előtt a hűtőben pihentessük egy kicsit.

Ha kedvet kaptál, további tésztasaláta recepteket találsz válogatásunkban >>>

Olasz tésztadiéta >>>

Az olasz konyháról >>>

Tésztaételek a Mindmegettén >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss