A hal kihagyhatatlan!
A különféle halas ételek hozzátartoznak a karácsonyi menüsorhoz. Ha szeretnénk egy kicsit változatosabbá tenni a halfogyasztási szokásainkat, érdemes különlegesebb fajtákkal és receptekkel is bátrabban próbálkozni. Erre remek alkalom a karácsony!
Tengeri sügér tésztabundában – ez a recept legalább annyira feldobja a menüt, mint egy különleges szárnyashúsból készített fogás. A levelestésztát konyhakészen is meg lehet vásárolni, így már csak az van hátra, hogy befűszerezzük, besózzuk a megtisztított halat, és egészben hagyva begöngyöljük a tésztába. Körülbelül 30 perc sütés kell neki, és már el is készült az ételünk! A hal és a fűszerek illata szépen felszabadul, amikor felvágjuk a ropogós tésztabundát.
Hogy mi passzol hozzá? A hal sós ízvilágához remekül illenek a gyümölcsös, édes ízek, például egy mangós-cukorborsós vagy csatni formájában, amit a hal mellé kínálunk. Nem csak az ízek kavalkádja, de a csodás színek miatt is népszerű lesz egy ilyen fogás! Különleges köretként készíthetünk habzsákból kinyomott, majd olajban megsütött polentafalatokat, de a Grissini is számos étel mellé remek ropogtatni való.
Tippek egy vegán menühöz
Rendhagyó, de igazán izgalmas karácsonyi finomság a burgonya gnocchi, gyömbéres sütőtöktöltetlékkel és diós vajjal, amelyhez parmezánropogóst és mákfagyik kínálunk – a meleg és a hideg finomságok ilyenkor is tökéletesen kiegészítik egymást! A menü legidőigényesebb része a gnocchi elkészítése, ezen érdemes karácsony előtt pár nappal túlesni, hogy szenteste már csak meg kelljen főzni.
Természetesen fagylaltgép nélkül is el lehet készíteni a mák fagylaltot: ehhez csak keverjünk a tejszínfagyihoz őrölt mákot. A parmezánropogós elkészítése igazán egyszerű: reszeljük le durvára a parmezánt, szórjuk tepsibe, majd 180 fokon hagyjuk megolvadni. A puha parmezánnal béleljünk ki kis csészéket, hagyjuk kihűlni, és ezután borítsuk ki abból. Ebbe kerüljön 1-1 gombóc fagyi és már kész is! A diós vaj a legegyszerűbb. Ehhez pirítsuk meg a diót vajon és már készen is vagyunk!