Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Könnyű és gyors fogások bambuszpárolóval

A bambuszból készített pároló edények néhány éve végre megjelentek a magyar, konyhaeszközökre szakosodott boltok polcain, így minden nehézség nélkül készíthetünk egészséges, finom és mutatós fogásokat.
Hogyan működik?

A bambuszpároló működési elve rettenetesen egyszerű. Az eszköz bambuszrostokból font alján keresztül feltörő vízgőz finoman és egyenletesen megpárolja a lezárt edényben lévő alapanyagokat, anélkül, hogy azok elvesztenék ízüket vagy csak egyszerűen túlfőnének. Zöldségek esetében érdemes kiemelni, hogy a bambuszpárolóba tett alapanyagok nem veszítik el a színüket, és kellemes, roppanós állaguk is megmarad.

Mi minden készíthető el benne?

A bambuszpárolóban nagyok sokféle étel elkészíthető. A különféle zöldségek mellett párolhatunk benne halat, vékonyra szelt húsokat, készíthetünk tofut vagy épp különféle tésztaételeket. A bambuszkosárban készített tésztaételek közül a legismertebb a kínai gőzgombóc, amelyet sokféle töltelékkel elkészíthetünk, de különféle ázsiai tekercseket is készíthetünk az edényben. Persze nem muszáj ragaszkodnunk a kínai receptúrákhoz. A lényeg az, hogy viszonylag egyforma méretű, nem túl nagy falatokkal rakjuk meg a kosarat, hogy mindegyik nagyjából ugyanannyi idő alatt párolódjon meg.

A zöldségek közül szinte bármit megpárolhatunk, nagyon finom párolva az újkrumpli, az édesburgonya, a brokkoli, a karfiol, a sárgarépa, a fehérrépa, a paszternák, a spárga, a cukkini, a padlizsán, a tök, a zöldbab vagy épp a hagyma.

A húsok közül legkönnyebb a hal párolása, így érdemes kipróbálni a bambuszedényben készített lazacot, de pontypatkókat, különböző édesvízi és tengeri halfiléket is nyugodtan ráfektethetünk a bambuszpárolóra. Arra ügyeljünk, hogy mindig viszonylag laza rostozatú húsokat pároljunk, mert a gőz nem sokat fog lazítani a hús kezdeti szerkezetén, így például a vadhús és a marhahús jó eséllyel gumitalpra emlékeztető eredményt fog produkálni. Más kérdés, ha előkészített (pácolt, klopfolt) vagy darált hússal van dolgunk.

Hogyan kezeljük az edényt?

A pároló működtetéséhez minden esetben szükségünk van egy nagyobb lábasra, vagy ha autentikusak kívánunk lenni, akkor egy wokra, amelybe annyi vizet tegyünk, hogy ha a kosarat ráillesztjük a peremére akkor buzogva se érje el a víz a pároló az alját.  Az is fontos szempont, hogy a párolókosár jól illeszkedjen az edényhez, stabilan álljon rajta. A vizet viszonylag nagy lángon forraljuk, ha elpárologna, akkor pótoljuk.

A párolni szándékozott falatokat soha ne tegyük közvetlenül a bambuszra, minden esetben kerüljön alá valamilyen levél (mángol- vagy spenótlevél, salátalevél, kukoricalevél, káposztalevél, szőlőlevél, banánlevél), esetleg zöld fűszerágak (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom) vagy ezek hiányában egy réteg sütőpapír. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, akkor a sütőpapírra terítsük szét a fűszerágakat, és arra tegyük az ételt. Így a bambusz nem veszi át az étel ízét, és a következő párolásnál sem lesznek ebből adódó problémák.

A párolóban nem csak egyféle étel készülhet, hanem több kosár egymásra pakolásával egész menüket párolhatunk egyszerre - vagy egyféléből készíthetünk többet egy időben. A párolásnál figyeljünk oda arra is, hogy ha több szinten párolunk, akkor mindig a vízgőzhöz közelebbi, alsó szinten legyenek a nehezebben párolódó, több időt igénylő alapanyagok.

Ha intenzívebb ízeket szeretnénk, akkor nem csak sima vízgőzben párolhatjuk a fogásainkat, hanem akár fűszeres vizet vagy alaplevet is tehetünk az edénybe. Az így fűszerezett étel nem csak felületén lesz ízletes, hanem a fűszeres gőz teljesen át fogja járni.

Ha még extra ízeket és egy kis zsiradékot is szeretnénk csempészni az ételünkhöz, akkor semmi más dolgunk nincs, mint az elkészült, tökéletesre párolódott fogás meglocsolni egy kis fűszeres olajjal, vagy rátenni egy-egy szelet előre bekevert fűszervajat, esetleg serpenyőben átpirítani. Ezen kívül kínálhatunk melléjük fűszeres szószokat, mártásokat is, vagy csak megszórhatjuk egy kis tengeri sóval.

A párolót a felhasználás előtt célszerű hideg vízzel átöblíteni. Használat után is csak vízzel öblítsük át, ne használjunk semmilyen vegyszert az edény tisztítására, csak forró vízzel és – ha szükséges – egy kefével pucoljuk át, majd hagyjuk teljesen kiszáradni, mielőtt elpakolnánk. A legjobb, ha a használatok között nem zárt dobozban, hanem jól szellőző helyen, mondjuk egy polcon tároljuk a párolót.

Zöldfűszeres csirke bambuszpárolóban elkészítve

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
2 ág friss rozmaring
kevés friss kakukkfű

frissen őrölt feketebors
frissen őrölt rózsabors
kukoricalevelek vagy sütőpapír
1 l alaplé

Elkészítés: A csirkemellet vékony szeletekre vágom, majd sóval és a borsokkal befűszerezem. A wokot a tűzhelyre teszem, beleöntök 2-3 dl alaplevet, és melegíteni kezdem. Eközben a bambuszpárolót hideg vízzel átmosom, majd kukoricaleveleket helyezek bele. Erre teszem a zöldfűszerek felét, majd a csirkemellszeletek következnek, végezetül a maradék zöldfűszer. A párolót lefedem, és a wokra helyezem, majd nagyjából 15-20 perc alatt megpárolom a csirkét. A megpárolt csirke mellé vegyes friss salátát kínálok.

Zöldteás párolt zöldségek

Hozzávalók:
4 szál sárgarépa
1 marék rózsáira szedett brokkoli
1 fej karalábé
20 dkg zsenge héjas borsó
1 filter jázminos zöldtea

Elkészítés: Egy serpenyőbe vagy wokba 2 ujjnyi vizet öntünk, beletesszük a teafiltert, és feltesszük főni.
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a karalábét hasábokra vágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük, majd sütőpapírral bélelt bambusztpárolóba tesszük az összes zöldséget. Finoman sózzuk, lefedjük, majd a vízbe állítjuk. A jázminos zöldtea felett pároltuk, amely kiváló illatot és aromát kölcsönöz a zöldségeknek. Kb. 12 perc szükséges ezeknek a zöldségeknek, hogy megpárolódjanak, de érdemes ellenőrizni, hogy az ízlésünknek megfelelő keménységű legyen.
Köretként kiváló gyömbéres-újhagymás hal és fürjtojással töltött gomba mellé.

Ezek is érdekelhetnek

Friss