Részletes receptkereső »

Konfitálás: régi eljárás, csak a kifejezés trendi

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Konfitálás: régi eljárás, csak a kifejezés trendi

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Konfitálás: régi eljárás, csak a kifejezés trendi

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A konfitálás néhány éve igen felkapott, sokat hangoztatott dolog lett a gasztronómiában. Az ember hajlamos azt gondolni, hogy valami nagyon 21. századi csoda búvik meg a rejtélyes szó mögött, pedig csupán egy többévszázados múltra visszatekintő, az ételek tartósítását, tárolását lehetővé tevő technikáról van szó.

Lesütött hús... Ugye, így már ismerős? Lesütött hús... Ugye, így már ismerős?

A puccosnak rémlő konfitálás szót a francia nyelvből vettük át, ők igen sok mindent neveznek confit-nek (ejtsd konfi), kezdve a zsírban eltett kacsától a hagymalekvárig. Franciául a lekvár confiture (ejtsd konfitűr), ami a gyümölcsök lassú, gyenge tűzön főzését jelenti ugyebár. A folyamat hasonló a húsoknál is: lassan főzzük, lehetőleg zsírban, mi inkább abálásnak hívjuk, ami még nagyanyáink számára élő és hétköznapi konyhai tevékenység volt.

A szép piros zsírosbödönök mélyén megbújó hússzeletek sokunk gyerekkorát megízesítették. Épp ezekért az extra ízekért, a hús utánozhatatlan állaga miatt maradt fent és lett újra igen népszerű eljárás a konfitálás. Holott igazán égető szükség nincs az ilyenfajta tartósításra, hiszen ott a hűtő, a fagyasztó, amelyben könnyedén, szinte minőségromlás nélkül, hosszú ideig tárolhatjuk a fel nem használt készleteinket.

A konfitálás azonban kicsit más. Itt a hús lassan, finoman, fűszerekkel gazdagítva készül el. Az eljárás lassúságra ítéli a háziasszonyt, és ez az a slow cooking, ami segít megőrizni a hús eredeti ízét, időt enged, hogy a fűszerek finoman átjárják a rostokat, és a zsír nem hagyja, hogy a hús kiszáradjon.

Leggyakrabban libát és kacsát konfitálnak, hmmm, de jól néz ki! Leggyakrabban libát és kacsát konfitálnak, hmmm, de jól néz ki!

A leggyakrabban konfitált húsok a szárnyasok, ezen belül is a liba és a kacsa, de gyakran készítenek sertéshúst is ezzel a módszerrel. Hal is konfitálható, a legdivatosabb ezek közül a lazac, a tonhal, a tőkehal és a fogas, de az utóbbi években hallottunk konfitált borjúról, bárányról, és a szárnyasok közül már a galamb és a fürj is áldozatul esett ennek a technikának.

S hogy mi is a lényege a zsírban abálásnak? A lassan, alacsony hőfokon készített hús hőmérséklete a hús közepén nem sokkal kevesebb, mint a szélein, így nagyjából azonos módon abálódik és nem szárad, szálkásodik ki a hús. Ha nagyon tudományosak szeretnénk lenni, akkor a konfitálás során a hús maghőmérséklete nagyjából 70-75 fok körül mozog.

A hosszan, abálva készült húst körettel vagy egytálételbe belefőzve is fogyaszthatjuk A hosszan, abálva készült húst körettel vagy egytálételbe belefőzve is fogyaszthatjuk

Konfitálás a gyakorlatban

Hosszan, alacsony hőfokon sül-fő porhanyósra a hús Hosszan, alacsony hőfokon sül-fő porhanyósra a hús

A konfitáláshoz a nagyobb darabokra vágott húst sóval, borssal bedörzsöljük, fűszerezzük (leggyakrabban babérlevéllel, zúzott fokhagymával, kakukkfűvel, rozmaringgal), majd néhány órát - vagy akár egy egész éjszakát - a hűtőben hagyjuk. Ezután a húst letörölgetjük, majd liba- vagy kacsazsírt olvasztunk, és a húsokat abba fektetjük úgy, hogy a zsír teljesen ellepje. Majd a maximum 80 fokos sütőbe helyezzük a tepsit, és legalább 4-5 órát hagyjuk abálódni a húst. Akkor jó a hús, ha a hústű már gond nélkül végigfut benne.

Az elkészült húst hagyjuk a zsírral együtt kihűlni, majd a húsokat egy edény aljába szedjük, és a tiszta, pecsenyelétől mentes zsírral légmentesen befedjük.  Az így elkészített hús akár fél évet is kibír egy kellően hűvös helységben tárolva, ennek ellenére ma már az konfitált húsokat érdemes a hűtőben tárolni.

A elkészült húsokat aztán igen sokféleképp felhasználhatjuk. Feltétként adhatjuk tavaszi főzelékekhez, vagy gyors átmelegítés, pirítás után körettel kínálhatjuk. A konfitált húsaink belekerülhetnek más egytálételekbe is, ahol a magukba szívott ízeket továbbadhatják. Klasszikusan ilyen ételnek számít a francia vidék megkerülhetetlen egytálétele, a cassoulet (ejtsd: kasszulé). A cassoulet-ba leggyakrabban konfitált kacsacomb kerül, bár a konfitált hús mennyisége és milyensége tájegységenként változik ennél az ételnél.

Cassoulet, a francia babos egytálétel konfitált kacsacombbal Cassoulet, a francia babos egytálétel konfitált kacsacombbal

Magyarországon is ismert és alkalmazott technika volt a zsírban abálás, a hűtő megjelenés után is megmaradt a zsírban sült és abban eltett libamáj, s az utóbbi éveknek köszönhetően egyre gyakrabban találkozni konfitált hússal készített vagy magát a konfitálás folyamatát leíró recepttel.

A módszer egyszerű, bár gazdaságosnak nem tekinthető, hacsak nem készítünk igen nagy mennyiségű húst egy-egy maratoni sütőhasználat esetén, viszont az eredmény mindenért kárpótolni fog minket. Az omlós, ízletes hús semmivel össze nem téveszthető ízéért az ember hajlandó pénzt és időt áldozni, s hogy ilyen húshoz jusson, a legjobb módja, ha konfitálja azt.

Konfitált liba, azaz libalekvár >>>

WM

Ajánlott cikkek

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

BelépésHozzászólások

Összes hozzászólás: 4 db
 • 2013. február 13. 11:26
  Jó régi, új ötlet!
 • 2011. június 2. 22:46
  A történetét nem tudom, de mi a mai napig, ha disznóvágásra kerül a sor, csinálunk lesütött húst. Sokkal finomabb, mint a fagyasztott társai! Kb. húsz perc amíg kiszedjük a húst a zsírból, felmelegítjük, és olyan, mintha akkor sütöttük volna!
  A lényege az elkészítésének, hogy teljesen meg kell sütni a húst, víz ne maradjon benne, majd leönteni zsírral, hogy levegő ne érje a húst, aztán valami hűvös helyre tenni. Isteni, csak ajánlani tudom!
 • 2011. május 24. 20:40
  Valahol találtam egy sertés szúz receptet egy fél éve és ott volt szó erről a sütési eljárásról. Gyakorlatilag a sertés szűzpecsenyét minden oldalon, nagylángon megkapatjuk, majd 90 fokos sütőben sütjük kb. 2-3 órát. Az eredmény frenetikus volt! Igaz, hogy megtöltöttem spárgával és juhtúróval, de még ez sem rontotta el az összhatást))
 • 2011. május 24. 20:30
  A régi, bordó zsírosbödön a nagyim kamrájában...tele a pecsenyezsírban eltett omlós, ízes, lesütött húsokkal :))))))))))))))
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér