Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Komplett ebéd tésztába tekerve - wrapok, tekercsek, tortillák

Néhány éve hatalmas divat lett a wrap. Ami nem is csoda, hiszen a vékony tésztatölcsérbe szinte bármi bepakolható, nagyobb mennyiségű zöldséget és húst is elbír, s ha ügyesen van feltekerve akkor a szószokkal is simán megbirkózik.

A wrap sikere nem csak újszerűnek tűnő formája és tölthetősége miatt van, hanem abból a tévhitből is fakad, hogy ha vékonyabbnak tűnik a tészta, akkor a kalóriatartalma is alacsonyabb. Ez nem feltétlen igaz, de tény, hogy jóval több zöldséget ehetünk meg egy wrapos szendvicsben, mintha mindezt két szeletnyi kenyér közé szorítva próbálnánk megtenni.

A wrap otthon is könnyedén előállítható, nem igényel nagy szaktudást. A szendvics alapját képező tészta alapvetően egy tortilla lap. A tortilla egy olyan kovásztalan lapos kenyér, amelyet legtöbbször búzalisztből készítenek. A tésztalapokat mi magunk is elkészíthetjük, mivel nincs benne élesztő, így az összeállítás és a kisütés pillanatok alatt megvan. A rugalmas tésztából vékony köröket nyújtunk, majd azokat száraz serpenyőben percek alatt kisütjük.

Ha nincs kedvünk az otthoni kenyérsütéshez, akkor bármelyik kisebb-nagyobb élelmiszerboltban hozzájuthatunk a hatosával, nyolcasával csomagolt tortilla lapokhoz.

Wrapból nem csak előre meghatározott szendvicseket készíthetünk, hanem wrap-partikat is szervezhetünk, ahol az asztalra kerülhet megannyi tölteléknek való, sokféle szósz, sok-sok tortilla és mindenki a maga elképzelése szerint készítheti el a szendvicsét. Egyszerű, könnyen előkészíthető vacsora, mégis mutatós és szórakoztató a végeredmény.

A wrap tölteléke szinte bármi lehet. Az előző napról maradt maradék pörkölt, rántott hús is otthonra lelhet a tésztatölcsérben, de válogatott friss finomságokkal is készülhetünk. Egy kiadós wrapozáshoz kellenek a húsok: sonkák, lepirított, grillezett - falatnyi vagy épp darált - húsok (csirkemell, sertéscomb, sertéskaraj, marhahús, hal vagy épp rák, esetleg más, grillezett tengeri herkentyű).

Kerülhetnek a wrapba apróbbra vágott, tépett vagy épp reszelt friss zöldségek (pl. jégsaláta, retek, paprika, paradicsom, uborka, sárgarépa), csírák, pirított vagy nyers magvak (többek között dió, napraforgó, tökmag, mandula, kesudió), főtt bab, főtt vagy grillezett csemegekukorica, grillezett vagy párolt zöldségek (pl. zöldborsó, karfiol, brokkoli, sárgarépa, kaliforniai paprika, vöröshagyma).

A sajtokat sem érdemes kihagyni a tekercsekből. Reszelt formában jöhet a cheddar vagy bármilyen más félkemény sajt, de tulajdonképpen bármilyen sajtfajtát belekomponálhatunk a tekercseinkbe. Ezen kívül jó töltelék lehet a főtt tojás, a rántotta, az omlett vagy épp a tofu. Klasszikus tölteléknek számít a főtt rizs, de párolt burizs, kuszkusz, bulgur, főtt, tört krumpli is lehet a wrapban.

A wrap akkor jó, ha kellően szaftos. A különféle mexikói mártásokat, kencéket érdemes itt is felvonultatni, jó helyen van a wrapban az avokádóból készített guacamole illetve a különféle, paradicsom alapú salsák, de zöld fűszeres tejfölt, majonéz, ízesített paradicsomszószok is kerülhetnek a wrapba. Sajtkrémeket, zöldségkrémeket is tehetünk a wrapba. Kellemes alapot adhat a házi körözött, a hummusz, currys krém vagy a padlizsánkrém is.

Különböző fogásokat is wraposíthatunk, az ismert és kedvelt ételeinket is belesűríthetjük egy-egy szendvicsbe. Nagyon klassz görögös szendvics lehet a gyros alapokból, de törökös vagy épp magyaros wrapot is alkothatunk.

Ha nem szeretnénk tésztát enni, de a wrap élményéről sem mondanánk le, akkor jópofa megoldást jelent, ha nagy salátalevelekbe csomagolva készítjük el a szendvicsünket.

Ezek is érdekelhetnek