Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kömény, a gyógyító fűszer

default user icon
HL
A fűszerkömény egyike a hazai alapfűszereknek, szinte minden háztartásban megtalálható, és számos ételt ízesítünk vele. Mindemellett olyan jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik ez az apró mag, hogy természetes gyógyszerként is alkalmazhatjuk. Ha valakinél mégis hiányozna a fűszerpolcról, feltétlenül érdemes beszerezni belőle!
Fűszerkömény, az évezredes gyógyító

A minden bizonnyal Délnyugat-Ázsia területéről, illetőleg a Földközi-tenger partvidékéről eredeztethető, mára világszerte elterjedt növény igencsak jól alkalmazkodott a szélsőséges természeti viszonyokhoz, ezért is termesztik nagyon sokfelé, és ennek köszönheti kedvező árát is. A fűszerkömény (tudományos neve: Carum carvi) jelenleg ismert legkorábbi régészeti leletei a Kr. e. 3. évezredből származó sírok feltárása során kerültek elő. Így hát nem csoda, hogy az egyik legrégebbi fűszerként tartják számon világszerte. Már a Bibliában is találkozunk a kömény cséplésével. A mag kinyerése számos országban ma is a biblikus időkéhez hasonlóan történik – persze modernebb eszközökkel. Az sem meglepő, hogy a Kr. e. 3. századból fennmaradt, Apicius nevéhez köthető De re coqinaria címen fennmaradt könyvben is szerepel: itt található az első fűszerként alkalmazott említése is, legalábbis ennél korábbi írásos nyom még nem bukkant fel.

A növénytanilag az ernyősvirágzatúak családjába (ide sorolható többek között a zeller és a sárgarépa is) tartozó fűszerkömény legértékesebb része minden kétséget kizáróan apró, aromás magja. Rokona a kapor, az ánizs, az édeskömény és a római kömény is. Frissen megtalálható benne szinte a teljes vitaminskála: A-, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamint is tartalmaz. A fontos ásványi anyagokból is meglepően komoly koncentrációval rendelkezik. Kifejezetten sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de számottevő mennyiségben található benne cink, kálium, de még nátrium is. Rendkívüli aromáját magas illóolaj-tartalmának köszönheti. A jellegzetes illatáért, zamatáért a limonén nevű szerves vegyület egyik származéka, a karvon névre hallgató, vízben nem oldódó vegyület a felelős. A karvon méregtelenítő tulajdonságáról is ismert, a köménymag fogyasztásával tehát többek között a bélrendszerünk méregtelenítését is elősegíthetjük.

A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban az emésztőszervrendszerre gyakorol igen kedvező hatást. Étvágygerjesztőként és görcsoldóként éppúgy bizonyított már a köménymag, mint szélhajtóként. Épp ezért gyakori összetevője méregtelenítő, puffadás gátló vagy épp görcsoldó teakeverékeknek is, de a köménymagból magunk is egyszerűen készíthetünk teát. ½ teáskanál kissé összetört köménymagot (így ugyanis gyorsabban felszabadul a magok értékes beltartalma) 2 dl forrásban lévő vízzel öntsünk le, 10-12 percet hagyjuk állni, majd leszűrve, lassan kortyoljuk. Meglepően gyors és hatékony segítség emésztési problémák esetén.

A köménytea azonban nemcsak ilyen gondokra jelenthet megoldást, hanem a bakteriális eredetű, ún. megfázásos betegségekkel szemben is felveszi a harcot. A kömény komplex vegyületeinek baktériumölő tulajdonságai ilyen esetekben is érvényre jutnak. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes hát kipróbálni a köményteát.

Kömény, a fűszer

Nagymamáink, dédanyáink nem véletlenül hittek a köménymagleves csodatévő erejében, és készítették betegség idején, sőt kifejezetten ajánlották „gyenge gyomorra”. A kömény ugyanis a gyomornedvek működését is segíti. Étvágyjavító és emésztést könnyítő egyszerre. 

Az egyszerű, olcsó köménymagleves sok háztartásban ma is az egyik legnépszerűbb gyomorerősítő, lábadozáskor készített leves, de sokan aromái miatt is igen kedvelik.

Egyszerű köménymagleves

Hozzávalók:
2 dkg vaj vagy olaj
1 csapott evőkanál (2 dkg) liszt
1,5 liter víz
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál fűszerpaprika
só és frissen őrölt feketebors ízlés szerint
A tálaláshoz:
pirított zsemlekocka

Elkészítés: A vajat vagy olajat lábosban felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, kissé pirítjuk, de csak addig, amíg a köménymagok illatozni kezdenek, hozzáadjuk a paprikát, és felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Forrás után 1-2 percig főzzük csupán.
Ha valaki nem szereti az egész magokat, át is szűrheti.
Tálaláskor pirított zsemlekockát kínálhatunk hozzá.

A kömény persze számos más levesnek is fontos fűszere. Gulyásba, frankfurti levesbe, tojáslevesbe, zöldségfélékből készítettekbe egyaránt illik. Erős, határozott aromái jól érvényesülnek minden fogásban, ezért mértékkel bánjunk vele, további erős aromájú fűszert nem, vagy csak csekély mértékben célszerű társítani hozzá. A babér, a fűszerpaprika, a koriandermag is jó kiegészítője, de soha nem szabad túlzásba esni a fűszerezéssel.

A kömény a világ minden konyhájában elterjedt fűszer. Az ázsiai konyhákban legalább annyira fontos, mint az európaiakban – fűszerkeverékekbe, fűszerpasztákba is gyakran kerül belőle. A Közel-Keleten, az indiai szubkontinens területén egyaránt gyakran rágcsálnak köménymagot étkezés után, olykor ánizzsal is keverve az emésztési problémák megelőzésére.

Közép-Európa konyháiban, így nálunk is alapvető fűszere a kömény a káposztafélékből, hüvelyesekből, gumósokból (elsősorban persze a burgonyából) készített leveseknek, főzelékeknek, salátáknak, köreteknek. Nem csak ízével gazdagítja a különféle fogásokat, de a kellemetlen puffadásos tünetek is kiküszöbölhetők a használatával.

A húsok, elsősorban liba-, kacsa-, illetve sertés- vagy marhasültek, pörköltfélék, raguk nem csupán ízletesek lesznek köménnyel fűszerezve, de könnyebben is emészthetők.

A köménymag nagy előnye, hogy akár egészben, akár kissé megtörve vagy porrá őrölve is fűszerezhetjük vele fogásainkat, minden formában érvényesülnek ízei, aromái. Ha erőteljesebb ízeit előcsalogatnánk, jót tesz neki, ha zsiradék nélküli serpenyőben kissé megpirítjuk. Így akár káposztasalátára is szórhatjuk, de körözötthöz is keverhetjük. A párolt káposzta is köménymaggal fűszerezve lesz tökéletes.

A köménymag persze remekül érvényesül sós sütemények, péksütemények tésztájába dolgozva, vagy épp azok tetejére szórva is. Gyakran használják koriandermaggal és más kenyérfűszerekkel együtt is.

Köményes-túrós zsemle kelesztés nélkül

Hozzávalók (16-18 darabhoz):
40 dkg kenyérliszt + 1-2 evőkanálnyi
10 dkg zabpehelyliszt
1 csomag sütőpor
25 dkg áttört tehéntúró
7 dkg puha vaj
2 evőkanál olívaolaj
2 db tojás szétválasztva
1 teáskanál hideg víz
1 teáskanál só
2 teáskanál köménymag
1 teáskanál őrölt koriandermag

Elkészítés: A köménymagot zsiradék nélküli serpenyőben kissé megpirítjuk, hűlni hagyjuk. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, a sót, a köménymag felét és a koriandert.
A puha vajat az olajjal és a túróval, valamint a 2 tojás sárgájával egy kis tálban krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a száraz anyagokhoz. Az egészet tésztává gyúrjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, 2 nagy tepsit sütőpapírral borítunk.
A tésztából kis maroknyi darabokat csípünk le. Lisztezett felületen egyenként kerek zsemlévé formázzuk őket.
A zsemléket elhelyezzük az előkészített tepsiken. Mindegyik zsemlén ejtünk egy kereszt alakú bemetszést. A 2 tojásfehérjét 1 teáskanál vízzel kissé felverjük, és ezzel kenjük meg a zsemléket, majd a zsemlék tetejére szórjuk a maradék pirított köménymagot.
A sütő teljesítményétől függően 15-20 perc alatt világosra sütjük.

A kömény pálinkák, likőrök alapanyaga is lehet. Ebből készül többek között a skandinávok 15. század óta főzött méregerős Aquavit névre hallgató pálinkája is, aminek - mint a neve is mutatja (az élet vize) - spirituális erőt is tulajdonítottak egykor. Ez az ital Észak-Európában ma is gyakori bevezetője az ünnepi étkezéseknek. Mondani sem kell – csak mértékkel fogyasztandó…

Ezek is érdekelhetnek

Friss