Kolozsvári rakott káposzta

6 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1,5 kg sertéslapocka
  • 60 dkg sertéskaraj
  • 40 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg rizs
  • 1 húsleveskocka
  • 6 tojás
  • 10 dkg zsír
  • 6 dl tejföl
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • törött bors

Elkészítés

    Elkészítés: A lapockából levágunk fél kilónyit egyben, sózzuk, borsozzuk, zsír és kevés víz hozzá adásával egy lábosban a tűzhelyen vagy tepsiben a sütőben, ki hogy szokta, egyben porhanyósra sütjük. Sütés közben szétvághatjuk 2-3 részre, hogy jobban és hamarabb átsüljön, de vigyázzunk arra, hogy a külseje ne legyen kemény, kérges. A sült húst ezután ledaráljuk és félretesszük.

    Közben a maradék lapockából hagymával, pirospaprikával pörköltet készítünk, rövid lével. (1-2 evőkanálnyi zsíron megfonnyasztjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a kockákra vágott húst rádobjuk, meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, aláöntünk kevés vizet. Gyakori kevergetés mellett a húst puhára pároljuk.)

    A savanyú káposztát - ha túl savanyú - átmossuk, majd pici zsíron, kevés sóval és cukorral megpirítjuk. A húsleveskockából készített húslében a rizst félig megfőzzük, majd a félretett, darált sült hússal összekeverjük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és tojásvágóval felkarikázzuk. A füstölt kolbászt felkarikázzuk, a füstölt szalonnát pedig nagyon apró kockákra vágjuk.

    Egy előre beáztatott római tál aljára leterítünk egy vékony réteg párolt savanyú káposztát, erre lerakunk egy sor tojáskarikát, picit sózzuk, majd teszünk rá a szalonnakockákból és a kolbászdarabkákból, valamint ráhalmozzuk a pörkölt egyharmadát, tejföllel meglocsoljuk. Erre egy sor húsos rizst teszünk, majd káposztával betakarjuk. Ezt is meglocsoljuk tejföllel, erre újabb tojás-, kolbász-, szalonnadarabkákat szórunk. Ezt követi a húsos rizs és káposzta. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalókból van még. A sorokat sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint fűszerezzük. A tetejére káposztának kell kerülnie, amit tejföllel alaposan meglocsolunk.

    Az egészet előmelegített sütőben közepes lángon készre sütjük. Amíg a káposzta készül, a sertéskarajt felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, és pici zsíron hirtelen lesütjük, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, végül ropogósra sütjük.

    A rakott káposztát ezekkel a karajszeletekkel a tetejükön tálaljuk. Ropogós, friss kenyeret és tejfölt kínálunk hozzá.

Megjegyzés

Ez egy nagyon finom, kiadós étel, bár eléggé munkaigényes, de megéri a fáradtságot és a ráfordított időt. Jó étvágyat hozzá, üdv, Nord.

Robi
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Virághalmi Ernőné 6 évvel ezelőtt
Hány személyre készül ez a finomság? Már a recept olvasásnál is folyik a ny...m, az ízlelőbimbóim szinte érzik ennek a fenséges ételnek az aromáját. Biztos, hogy megfogom csinálni!! Gratulálok hozzá!!
Lovranits Miklós 6 évvel ezelőtt
Halihó! Te sem tagadod meg önmagad barátom, gyomromhoz és szívemhez módfelett közeli húrokat pengetsz! Nagyon jó! Üdv: Dzsafi
Horváth Enikő 6 évvel ezelőtt
Hát nem salátázó plázacicáknak való, de nagyon finom. Ma ezt főztem, sikerem volt vele , köszi
Lengyel Jánosné 6 évvel ezelőtt
Sziasztok! Tényleg elég tömény étel, de nem minden nap kell ezt enni. Egy évben két-három alkalommal azonban meg lehet enni, és nagyon finom étel! Én tojást nem szoktam beletenni, és tarját sem sütök még külön hozzá, ja meg még szalonnát sem:), de a többi hozzávaló nálam is megegyezik:)) Ki fogom próbálni majd a télen ezt a változatot is!:) Grt. Ügyes voltál, hogy eszedbe jutott!:) Üdv.jabaki
Fülöp Sándor 6 évvel ezelőtt
Hali! Hát az biztos, hjogy nem egy diétás kaja, de azért például én is megeszem, nem mondom,, hogy naponta, de egyszer-kétszer egy évben biztosan!
zagyva erzsébet 6 évvel ezelőtt
Ezt a tömény ételt van aki megeszi ? Karaj , lapocka, kolbász ,szalonna, ez túlzás!

Hasonló Receptek