Kolláth-reggeli

default user icon
2 3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 3-4 dkg búza- vagy rozspehely (esetleg zabpehely)
  • 1,5 dkg aszalt gyümölcs
  • 10 dkg idénygyümölcs
  • méz
  • dió vagy mandula
  • citromlé

Elkészítés

    Elkészítés: Este 1 deci vízben (nem tejben) 3-4 dkg (3-4 kanálnyi) teljes korpával együtt búza- vagy rozslisztet (esetleg zabpelyhet) beáztatunk. Az éjszakai erjedés közben vegyi átalakulás megy végbe a beáztatott anyagban. (Ennek tulajdonítható a Kolláth-reggeli tápértéke.) Ugyancsak este kevés vízbe áztassunk kb. 1,5 dkg mazsolát vagy más, apróra vágott aszalt gyümölcsöt: fügét, szilvát körtét, esetleg datolyát, stb. Reggel a kettőt egy edénybe öntsük össze, és aprítsunk vagy reszeljünk bele 1 almát (kb. 10 dkg) vagy más gyümölcsöt (eper, cseresznye, szilva, barack) a vidék és évszak szerint. Adjunk hozzá egy kiskanál mézet, 1 kanál apróra vágott diót vagy mandulát, ezenkívül 1-2 kanál citromlevet. Nagyon fontos a liszt és a gyümölcs. A liszt szénhidrátja semlegesíti a gyümölcsben lévő savat.

Megjegyzés

Ennek a reggelinek igen jótékony hatásai vannak. Csak 1-2-t emelnék ki a sok közül: nincs gyomortúlterhelés, csak legalább 4 órán át jóllakottsági érzet. Méregtelenít. A vér összetétele javul. Nagyon egészséges... És nem utolsó sorban finom is.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

M Orsi 5 évvel ezelőtt
Azt írod: nagyon fontos a liszt, de a recept összetevőiben és a leírásban sem találtam lisztet, én voltam figyelmetlen, vagy kimaradt valami? Egyébként tetszik a recept, egyelőre liszt nélkül kipróbálom!
menczel zsuzsa 5 évvel ezelőtt
miért kell egy nappal előbb beáztatni? a zabpehely kb 10 perc alatt megpuhul... vagy a bizonyos kémiai átalakulás miatt?