Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 fontos kérdés és válasz a koleszterinről!

default user icon
MME
Tényleg nem szabad tojást ennünk? Miért kell ügyelnünk a testsúlyunkra? Íme, a legfontosabb tudnivalók az erek legnagyobb ellenségéről, a koleszterinről!

A koleszterin, ez a zsírban oldódó vegyület sok élelmiszerben megtalálható. A máj szintén termeli, aztán a véráramba bocsátja. Itt a koleszterin főleg két fehérjéhez kötődve szállítódik. Az egyik az LDL (Low Density Lipoprotein), amit „rossz koleszterinnek” is hívnak, mert ez felelős az érfalban fellépő plakk-képződésért. A másik a HDL (High Density Lipoprotein), azaz a „jó” változat, amely eltávolítja a véráramból a koleszterint.

A természetes koleszterinszint csökkentésről itt olvass tovább >>>

1. a Magas koleszterinszint: örökletes betegség?

Ha a szülők és a nagyszülők is szív- és érrendszeri panaszoktól szenvednek, és túl magas a koleszterinszintjük, akkor te is örökölheted a hajlamot. Fontos azonban, hogy a hajlamot, nem pedig a betegséget. 

2. Mindig káros?

A koleszterin fontos alkotóeleme a sejtmembránnak, számos hormonnak (főként a mellékvese által termelt és a nemi hormonoknak), valamint az emésztésben részt vevő epesavaknak. Emellett a lebomlása és az átalakulása során energiaforrásként is szolgál, de a D-vitamin előállításában szintén fontos szerepet játszik. Tehát az ún. "jó koleszterinre" szükségünk van.

6 tipp, hogy kézben tartsd a koleszterinszintedet! >>>

3. A sport segít?

A testedzés növeli a vérben a szívvédő HDL-koleszterin szintjét. Ám ahhoz, hogy ennek kézzelfogható eredménye legyen, kitartásra van szükség: kezdetnek megteszi, ha a lift helyett a lépcsőt használod. Következő lépésként válassz egy kitartást igénylő, ám nem megterhelő sportágat, mint amilyen a kerékpározás, az úszás vagy a kocogás. Ügyelj rá, hogy a pulzusod közben ne haladja meg azt az értéket, amit akkor kapsz meg, ha 180-ból kivonod az életkorodat.

4. Van értelme a fogyásnak a koleszterin szempontjából?

A normál testsúly megtartása nagyon fontos a szív- és érrendszer épségének megóvásához. A villámdiétákkal azonban vigyázni kell, mert azok először megemelik a koleszterinszintet, amely aztán csak lassan kezd el csökkenni. Jobb, ha inkább rendszeresen, egészségesen és zsírszegényen étkezel, és sok folyadékot iszol!

5. Mit mutat a koleszterinérték?

A vér összkoleszterin-tartalma egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítható. Hasonlítsd össze ezt az értéket az alábbi adatokkal, ez alapján látható, kell-e tenned valamit a koleszterinszinted csökkentése érdekében. 
Ha a koleszterinszintje meghaladja a 6,4 mmol/l-t, úgynevezett lipidanalízisre van szükség. Ezzel a 12 órás koplalás után vett vérminta zsírösszetétele (LDL-, HDL- és triglicerid-tartalma) határozható meg.

Átlagos kockázat: 5,2 mmol/l
Enyhén fokozott kockázat: 5,2 és 6,4 mmol/l között
Fokozott kockázat: 6,4 mmol/l felett
Ajánlott érték: 5,2 mmol/l alatt

6. Az alkohol befolyásolja a koleszterinszintet?

Ebben a kérdésben a mennyiség a döntő. A kevés alkohol – naponta maximum egy kispohárnyi jó minőségű bor – megemeli a vérben a „jó” koleszterin szintjét. Ennél nagyobb mennyiségben viszont már káros az alkohol fogyasztása, mivel bizonyítottan megnő tőle a vér trigliceridszintje. Legjobb, ha úgy tekintesz a pohárka borra, mint egy olyan élvezeti cikkre, amit csak néha engedhetsz meg magadnak. A tömény szesztől pedig ajánlatos elbúcsúznod. 

7. Mely élelmiszerek csökkentik?

Általában a rostban gazdag táplálékok a legjobb koleszteringyilkosok. Közéjük tartoznak mindenekelőtt a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű termékek. A rostok megkötik a koleszterint, és az emésztési folyamat során segítenek eltávolítani a szervezetből.

8. Telített, telítettlen: mit jel8. ent?

A táplálékkal felvett zsír fajtája döntően befolyásolja a koleszterinszintet. Léteznek telített, illetve egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. Előbbiek emelik a koleszterinszintet, és főleg az állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg. A táplálék zsírösszetétele akkor nevezhető megfelelőnek, ha 1/3-1/3 arányban tartalmaz többszörösen és egyszeresen telítetlen, illetve telített zsírsavakat. A telítetlen zsírsavak legjobb forrásai a növényi olajok és a különböző halfélék.

9. A tojás tényleg egészségtelen?

Bár egyetlen tojássárgájában majdnem annyi koleszterin (200-220 mg) van, mint az ajánlott napi maximális bevitel, ám a tojás saját lecitinje egyben lebontani is segít a koleszterint. A tojás komplett fehérjeforrás, 98-100%-ban emészthető a szervezet számára. A fehérje egyébként nem tartalmaz zsiradékot, így koleszterint sem. Normál koleszterinszint mellett heti 3-4 db tojást ajánlott fogyasztani, ez nem befolyásolja az egészséges koleszterinszintet.

Egyél minél több antioxidánst, megmutatjuk, hogy miért! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss