Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Kölesfelfújt dióval és aszalt szilvával

Hozzávalók

  • 25 dkg bio köles
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg nádcukor
  • 8 dl tej
  • 2 dl víz
  • 4 db tojás
  • 2-3 ek rum
  • 5 dkg vaj ( vagy kókuszzsír )
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 ek édes morzsa (babapiskóta reszelve, vagy darált keksz)
  • 1 csipet só
  • A vanília sodóhoz:
  • 4 db tojás (sárgája)
  • 5 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 6 dl tej
  • 1 csipet só

Elkészítés

    1. Az aszalt szilvát negyedekre vágjuk és rumba áztatjuk. A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk,majd durvára vágjuk.
    2. A kölest alaposan átöblítjük, majd egy kis vízzel elkezdjük főzni és közben folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a tejet, a vajat, a vaníliát és a cukor felét. Akkor jó, ha a köles szemek jól megnőnek. Ekkor fedőt teszünk rá és lekapcsoljuk alatta a gázt. hagyjuk 10-15 percig még puhulni. Mikor hozzáadjuk a tojássárgáját, fellazul.
    3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját fehéredéséig, habosra keverjük a cukorral. Ezt a masszát belekeverjük a kölesbe, ekkor hozzáadjuk a durvára vágott diót és az aszalt szilvát is beleforgatjuk.
    4. A tojásfehérjét, egy csipet sóval, kemény habbá verjük és óvatosan, nagy mozdulatokkal hozzáadjuk a köleshez. Kivajazott és kevés édes morzsával kiszórt tepsibe ( én 25×35 cm-es magas falú tepsit használtam) öntjük és elegyengetjük. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
    5. A tejet felforraljuk a vanília rúd kikapart belsejével majd langyosra hűtjük. A tojássárgákat a cukorral, vaníliával, csipet sóval, habosra keverjük, majd a tejet apránként hozzáadagolva forráspontig hevítjük, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.
    6. Miután elkészült, a formára vágott süteményt  vanília sodóval, vagy mézzel ízesített joghurttal tálaljuk.

     MÉG TÖBB ISTENI DESSZERT RECEPT >>> 

Megjegyzés

Az ünnepek elmúltával sem kell lemondanunk a desszertekről. Persze, ha megfogadtuk, hogy márpedig az új évben lefogyunk, akkor inkább a saláták felé kacsingassunk! Viszont, ezt a finomságot érdemes elkészíteni, akkor is ha fogyózunk. Persze, ilyenkor más alternatívákat kell találnunk az alapanyagokat illetően. Ilyenek például, hogy a cukrot lecseréljük más, a diétába beilleszthető édesítőszerre, mézre, tej helyett használhatunk vizet, vagy szója tejet, és a vaj helyett pedig kókuszzsírt. A vanília sodót kiválthatjuk natúr joghurttal.

veruss74
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm
Hirdetes

Hozzászólások

Hirdetes

Hasonló Receptek

Hirdetes
Hirdetes