Az aszalt szilvát negyedekre vágjuk és rumba áztatjuk. A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk,majd durvára vágjuk.
A kölest alaposan átöblítjük, majd egy kis vízzel elkezdjük főzni és közben folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a tejet, a vajat, a vaníliát és a cukor felét. Akkor jó, ha a köles szemek jól megnőnek. Ekkor fedőt teszünk rá és lekapcsoljuk alatta a gázt. hagyjuk 10-15 percig még puhulni. Mikor hozzáadjuk a tojássárgáját, fellazul.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját fehéredéséig, habosra keverjük a cukorral. Ezt a masszát belekeverjük a kölesbe, ekkor hozzáadjuk a durvára vágott diót és az aszalt szilvát is beleforgatjuk.
A tojásfehérjét, egy csipet sóval, kemény habbá verjük és óvatosan, nagy mozdulatokkal hozzáadjuk a köleshez. Kivajazott és kevés édes morzsával kiszórt tepsibe ( én 25×35 cm-es magas falú tepsit használtam) öntjük és elegyengetjük. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A tejet felforraljuk a vanília rúd kikapart belsejével majd langyosra hűtjük. A tojássárgákat a cukorral, vaníliával, csipet sóval, habosra keverjük, majd a tejet apránként hozzáadagolva forráspontig hevítjük, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Miután elkészült, a formára vágott süteményt vanília sodóval, vagy mézzel ízesített joghurttal tálaljuk.
Az ünnepek elmúltával sem kell lemondanunk a desszertekről. Persze, ha megfogadtuk, hogy márpedig az új évben lefogyunk, akkor inkább a saláták felé kacsingassunk! Viszont, ezt a finomságot érdemes elkészíteni, akkor is ha fogyózunk. Persze, ilyenkor más alternatívákat kell találnunk az alapanyagokat illetően. Ilyenek például, hogy a cukrot lecseréljük más, a diétába beilleszthető édesítőszerre, mézre, tej helyett használhatunk vizet, vagy szója tejet, és a vaj helyett pedig kókuszzsírt. A vanília sodót kiválthatjuk natúr joghurttal. - veruss74
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!