Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kolbászos gyuvecs

90 perc
mester
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: A krumplit megkapirgálom, felszeletelem, megfőzöm. A rizst is megfőzöm.

A répát kockára vágom, felteszem főni, később hozzáadom a borsót és a babot, végül a rizst. Vágok bele petrezselymet, zellerlevelet, összekeverem.

A hagymát karikára, a szalonnát kockára vágom, a fokhagymát aprítom. Egy serpenyőben kevés olajon megsütöm a szalonnát és a hagymát.

A paprikákat karikára vágom, a paradicsomot szeletelem. A tejföllel elkeverem a tojást, sózom, borsozom.

Egy nagyobb, mély serpenyőbe olajat öntök, ráteszem a krumplit, erre rétegezem a hagymát a szalonnával, majd a paprikát, sózom, borsozom, következik a paradicsom fele, sózom, borsozom. Majd ráterítem a rizses zöldségeket, rávágom a chilipaprikát, sózom, borsozom, szórok rá pirospaprikát, majoránnát. Következik a maradék paradicsom, sózom, borsozom. Végül az egészet beborítom a tojásos tejföllel, pöttyentek rá késhegynyi vajat.

Beteszem a sütőbe, 180 C fokon 25 percig sütöm, majd átkapcsolom grillfokozatra, s 200 C fokon 10 perc alatt megpirítom.

Tálaláskor kanalazok még rá tejfölt.

Megjegyzés

A gyuvecs a mi lecsónk balkáni rokona. Nevét állítólag a szerbiai Gyuvecs után kapta, ahol agyagedényeket készítettek, s ezt a lecsófélét abban sütötték. Ma már nem csak Szerbiában, de Boszniában, Bulgáriában is kedvelt étel. Általában sertéshússzelettel vagy pörkölttel sütik, de van, hogy halat tesznek bele. Az általam felhasznált zöldségeken kívül van, ahol még padlizsánnal, sőt káposztával is gazdagítják. - hobbychef

Ezek is érdekelhetnek

Friss