A krumplit enyhén sós, ételízesítős vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és a levét félretesszük. A krumplit alaposan összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd megpároljuk az olajon. Amikor már üveges, belenyomjuk a fokhagymát, és megszórjuk meg egy teáskanál liszttel.
Ezután megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük a leszűrt, és félretett krumplilével, és annyi vízzel, hogy kellő mennyiségű levest kapjunk. Ízlés szerint megsózzuk, majd lassú tűzön főzzük kb. 15 percig.
Közben a kolbászt és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a teljesen kihűtött krumplihoz. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzáadjuk az egész tojást és néhány kanál lisztet. Összedolgozzuk a masszát, és ha szükséges, teszünk még hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. Ezután vizes kézzel a masszából diónyi gombócokat formázunk.
A tejfölt egy kevés főzőlével simára keverjük, majd a leveshez adjuk. Felforraljuk, majd beletesszük a gombócokat. Újra felforraljuk, majd kb. 10 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor ízlés szerint megszórjuk a levest apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.
A régi időkben a falusi konyhákban sűrűn elkészítették ezt az egyszerű, ám laktató levest. A tejföltől savanykás, a pirospaprikától pedig igazi magyaros a színe. Aránylag olcsónak mondható, és nagyon finom. - kgizike
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!