Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kolbászos gombócleves

60 perc
egyszerű
megfizethető
2 adag

Elkészítés

  1. A krumplit enyhén sós, ételízesítős vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és a levét félretesszük. A krumplit alaposan összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd megpároljuk az olajon. Amikor már üveges, belenyomjuk a fokhagymát, és megszórjuk meg egy teáskanál liszttel.
  2. Ezután megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük a leszűrt, és félretett krumplilével, és annyi vízzel, hogy kellő mennyiségű levest kapjunk. Ízlés szerint megsózzuk, majd lassú tűzön főzzük kb. 15 percig.
  3. Közben a kolbászt és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a teljesen kihűtött krumplihoz. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzáadjuk az egész tojást és néhány kanál lisztet. Összedolgozzuk a masszát, és ha szükséges, teszünk még hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. Ezután vizes kézzel a masszából diónyi gombócokat formázunk.
  4. A tejfölt egy kevés főzőlével simára keverjük, majd a leveshez adjuk. Felforraljuk, majd beletesszük a gombócokat. Újra felforraljuk, majd kb. 10 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor ízlés szerint megszórjuk a levest apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés

A régi időkben a falusi konyhákban sűrűn elkészítették ezt az egyszerű, ám laktató levest. A tejföltől savanykás, a pirospaprikától pedig igazi magyaros a színe. Aránylag olcsónak mondható, és nagyon finom. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss