Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kolbászos gombócleves

5/5

Hozzávalók

  • 3 db krumpli
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • piros paprika
  • liszt
  • petrezselyemzöld
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • majoranna

Elkészítés

    1. A krumpli t enyhén sós, ételízesítős vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és a levét félretesszük. A krumpli t alaposan összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd megpároljuk az olajon. Amikor már üveges, belenyomjuk a fokhagymát, és megszórjuk meg egy teáskanál liszttel.
    2. Ezután megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük a leszűrt, és félretett krumpli lével, és annyi vízzel, hogy kellő mennyiségű levest kapjunk. Ízlés szerint megsózzuk, majd lassú tűzön főzzük kb. 15 percig.
    3. Közben a kolbászt és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a teljesen kihűtött krumpli hoz. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzáadjuk az egész tojást és néhány kanál lisztet. Összedolgozzuk a masszát, és ha szükséges, teszünk még hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. Ezután vizes kézzel a masszából diónyi gombócokat formázunk.
    4. A tejföl t egy kevés főzőlével simára keverjük, majd a leveshez adjuk. Felforraljuk, majd beletesszük a gombócokat. Újra felforraljuk, majd kb. 10 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor ízlés szerint megszórjuk a levest apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés

A régi időkben a falusi konyhákban sűrűn elkészítették ezt az egyszerű, ám laktató levest. A tejföltől savanykás, a pirospaprikától pedig igazi magyaros a színe. Aránylag olcsónak mondható, és nagyon finom.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin