Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kolbászos és sajtos pogácsa

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 1 tojássárga
  • néhány csepp ecet
  • arasznyi füstölt kolbász
  • 5-10 dkg füstölt sajt
  • hideg tej
  • 1 tojás a kenéshez
  • A szóráshoz ízlés szerint:
  • durvább szemcséjű só
  • köménymag
  • lenmag
  • szezámmag
  • chia mag
  • tökmag stb.

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet sózzuk, majd tálba szitáljuk. Közben a szobahőmérsékletű tejfölbe morzsoljuk a szintén szobahőmérsékletű élesztőt, összekeverjük, és hagyjuk feloldódni. Az átszitált liszttel elmorzsoljuk a kissé lágyabb margarint, hozzáadjuk a feltört egész tojást és 1 db tojássárgáját, a tejfölben feloldott élesztőt és a pár csepp ecetet. A tésztát összeállítjuk, ha szükséges, hideg tejet adunk hozzá, hogy a tészta állaga megfelelő legyen.

A tésztát megfelezzük. Az egyikbe reszelt sajtot, a másikba pedig az apróra vágott kolbászt gyúrjuk bele. A bucikat letakarva 30-40 percig hagyjuk pihenni, illetve kelni.

Amikor duplájára nőttek, kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, a sajtos tetejét bevagdossuk, a kolbászos sima marad, majd a tetejüket enyhén felvert tojással megkenjük, és sajttal, magvakkal megszórjuk.

Langyosra előmelegített sütőbe tesszük, és a hőmérsékletet 170-180 fokra emeljük, így a pogácsa fokozatosan emelkedik. A sütési idő kb. 35-40 perc. Ropogós, omlós lesz a pogácsa.

Megjegyzés

A pogácsa illik gulyásleveshez, zelleres krumplileveshez, de lehet almával is fogyasztani, és nagyon jó sör-, borkorcsolyának is. A pogácsákat chia azték zsályamaggal, fekete szezámmaggal szórtam meg. - buksz39

Ezek is érdekelhetnek

Friss