Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kolbász, pálinka és gesztenye - kihagyhatatlan októberi gasztrofesztiválok

Az október rendkívül gazdag programkínálattal várja a gasztronómia szerelmeseit. A klasszikus borfesztiválok mellett a szezon terményeit is kóstolhatjuk, sörözhetünk, kolbászt kóstolhatunk, gombászni indulhatunk, gesztenyét szedhetünk, vagy akár az egészségtudatos életmóddal is ismerkedhetünk.

2015. október 01-04. Oktoberfest Budapest, Budapest

A világ legnagyobb sörfesztiválja idén is ellátogat Budapestre, ennek köszönhetően Magyarországon harmadik alkalommal élhetik át a vendégek az igazi bajor élményt, az Eredeti Paulaner Oktoberfest Nagysátorral, egyenesen Münchenből.


2015. október 01-04. Móri bornapok, Mór

A rendezvény alatt borutca látogatható a Kapucinus téren, ahol a borvidéki termelők faházakban kínálják jobbnál-jobb boraikat. Természetesen a jó borok mellett nem hiányoznak a lacikonyhák, az édesség, langalló- és kürtőskalácsárusok sem. Így az éhes turista finom pecsenyékkel, frissensültekkel, csemegékkel alapozhatja meg gyomrában a híres móri borok helyét, amit akár a pincesori nyitott pincékben is elfogyaszthat. A fesztivál talán legnagyobb közönséget vonzó köztéri attrakciója a szüreti felvonulás, ahol a móri hagyományőrzők, borosgazdák és lovasfogatok mellett a fúvószenekari fesztiválon résztvevő magyar és külföldi zenekarok, borrendek, táncosok és zenészek - a város apraja-nagyja is részt vesz.

2015. október 02-04. Budavári pálinka- és kolbászfesztivál, Budapest

Több mint négyszázféle párlattal, a pálinkákon túl kolbászokkal és más kézműves húskészítményekkel, sajtokkal és egyéb finomságokkal várják a vendégeket a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválra. A fesztivál vendégpárlata idén ősszel a markáns gin, a fesztiválon résztvevők  igazi különlegességeket kóstolhatnak meg kiállítóiknál. Elmaradhatatlan pálinkás és gines édességekkel és fagylaltokkal is várják a szervezők az édesszájú fesztiválozókat.

2015. október 02-04. Borhíd fesztivál és borünnep, Esztergom

Kiváló borok és a magyar alternatív zenei paletta legszínesebb képviselői, ez jellemzi az esztergomi Borhíd Fesztivál és Borünnep minden pillanatát. A hagyományőrző szüreti mulatságokkal szemben a Borhíd minden ízében fiatal. Az elmúlt évek sikereit felülmúlva, idén 20 borászat mutatja be kiváló nedűit az ország különböző részeiről. A feltörekvő manufaktúrák mellett a szakma ismertebb képviselői, mint a Hilltop, Vylyan, Juhász vagy Laposa szőlőbirtok is képviseli magát az eseményen.

2015. október 02-04. Villányi vörösborfesztivál, Villány

A borvidék legjelentősebb, évtizedes hagyományokra visszatekintő szüreti fesztiválján a legszebb villányi vörösborok mellett egész napos, színes gyerekprogramok, nagyszabású szüreti felvonulás, folklórműsorok, borászati és gasztronómiai programok, valamint különleges koncertek is várják a látogatókat. A rendezvény központi helyszínén felállított borudvarban 28 borászat várja a borbarátokat. Mindehhez borkísérőt a sajtutca szolgáltat, ahol különleges házi készítésű sajtokat kóstolhatnak a vendégek. Az erősebb italok kedvelőit a helyi pálinkaházak termékei is várják. A rendezvény különböző helyszíneit élő kézműves bemutatókkal színesített kézműves utca köti össze, az ország minden tájáról érkezett mesterek munkáit kínálva. Mindemellett természetesen a pincék is nyitva tartanak, és több helyen programokkal várják a fesztiválozókat.

2015. október 02-04. Tapolcai pisztráng- és borfesztivál, Tapolca

A régi és elfelejtett hal hagyományok a Balaton felvidéken újra nemzetközi hírűek. Köszönhető a sok tiszta vízforrásnak, ami a legérzékenyebb hal, a pisztráng tenyésztésére alkalmas. A felelevenedő Balaton-parti halas és boros hagyományokat kínálja a varázslatos szépségű Malom tó környéke október első hétvégéjén, amely a Pisztráng- és Borfesztivál rendezvény helyszíne. A Tapolcát körbeölelő nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő legkiválóbb borokat mutatják be a környék pincészetei. A pisztráng garantáltan itt lesz a legfrissebb, hiszen a fesztivál helyszíntől közel 400 méterre található modern és a hargitai szakmai tapasztalatokra épült új pisztrángtelep frissen biztosítja.

2015. október 02-04. Ábrahámhegyi szüret, Ábrahámhegy

Közhírré tétetik! Ábrahámhegyen nagy nap kerekedik, mivel a faluban Murcifesztivál tartatik! Lesz vigasság, sokadalom, dínomdánom ünnep, mert a szorgos gazdák leszüreteltek! Vár mindenkit akkor a szüreti menet, utána a bálba mindenki elmehet!

2015. október 03. Káposztás ételek fesztiválja, Demjén

A káposzta az egyik legrégebbi természetes gyógyszerünk az alapja a helyi főzőmesterek által készített finomságoknak. Elmaradhatatlan a híres magyar étel a töltött káposzta és a káposztás fánk. A frissen főtt, sütött étkek mértékletes fogyasztása mindenkinek ajánlott! A helyi borokat is érdemes megkóstolni. Az egész napos rendezvény kicsik és nagyok, öregek és fiatalok felhőtlen szórakozását garantálja. Kirakodóvásárral, kézműves foglalkozással és játszóházzal.

2015. október 09-11. Kürtőskalács fesztivál, Budapest

Idén ősszel újra finom illat lengi majd be a városligeti Vajdahunyad várának környékét, ugyanis immáron harmadik alkalommal ünnepeljük együtt az kürtőskalácsot. A középpontban természetesen most is a több mint 200 éves múltra visszatekintő kürtőskalács áll majd, amely köré a tavalyi évekhez képest még színesebb, illatosabb programot szerveznek. A rendezvény évről évre visszatérő szenzációja, a szombat délelőtti Nagy Közös Sütés, amelyen az idei cél a Magyar Rekordok Könyve után beírni magukat a Guinness Rekordok könyvébe. A kihívás egyben jótékonysági akció is, ugyanis az elkészült kalácsok, valamint a nevezési díjak felét idén a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetségének ajánlják fel.

2015. október 09-11. Balatoni halfesztivál, Siófok

Az új kulturális és gasztronómiai fesztiválon ezen a hétvégén minden a halról szól. Az esemény tematikájában a Balatonhoz, a halhoz, a halászathoz és a horgászathoz kapcsolódik. A fesztivál a hagyományos gasztronómiai és kulturális kínálaton túl bepillantást nyújt a balatoni halászat tevékenységébe. Ezen túlmenően horgász- és főzőverseny, valamint egyéb tematikus kísérőprogramok is színesítik a rendezvényt.

2015. október 10. Mindszent havi mulatság, Bodrogkeresztúr

A Mindszent Havi Mulatság nem más, mint  Bodrogkeresztúr szüreti mulatsága. A hozzájuk ellátogató vendégek ezúttal is ízelítőt kaphatnak a településen tevékenykedő borászok és kézművesek munkájából.

2015. október 10. Olaszrizling október, Budapest

Az olaszrizling hazánk legnagyobb területen termesztett fehér szőlője. Az Olaszrizling Október Nagy Olaszrizling Kóstoló szervezői ezúttal is több mint 60 kiállító többféle olaszrizlingjét ígérik a budapesti eseményre. Mivel az olaszrizling visszafogott aromái révén képes kifejezni a termőtáj adottságait, általa idén több környező ország, így Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia borvidékei is bemutatkoznak. Most bárki összekóstolhatja a Balaton északi partjának, Egerszólát dűlőinek, vagy a Somló-hegy vulkanikus lankáinak olaszrizlingjeit a külföldi vetélytársaikkal!

2015. október 10-11. Bükkszentkereszti gombanapok, Bükkszentkereszt

A lustábbak a kiállításon láthatnak csodákat, míg a mozgékonyabbak szakértő segítségével maguk indulhatnak a környező erdőkbe gombára vadászni. A Bükkszentkereszti Gombanapok a jól megszokott helyi ízekkel gombás ételekkel,gomba túrákkal, gombakiállítással, főzőversennyel, számtalan családi és gyerekprogramokkal vásári forgataggal és sok meglepetéssel vár mindenkit. Fa körhinta és fából készült játékok, ugrálóvár, kézműves termékek vására, gombából készült gasztronómiai különlegességek kóstolója, gombatúrák, gombapiac, gombavizsgáló.

2015. október 10-11. Velemi gesztenyeünnep, Velem

A Kőszegi- hegység legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, a vonzó és értékes helyi termék. A Gesztenyeünnep nem más, mint a két napnyi kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző ünnep, amatőr művészeti csoportok bemutatóival, hagyományőrző programokkal, világzenei koncertekkel, vásári komédiákkal és mesejátékokkal.

2015. október 11. Indiai és Vegán Gasztronómiai Nap, Budapest

A színes esemény során bepillantást nyerhetsz India tradicionális konyhaművészetébe, amely a világ legváltozatosabb és legízletesebb főzési hagyománya. Az idei rendezvényen számos szakács bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők, megtudhatják a tradicionális indiai konyhaművészet csínját-bínját, sőt, a vendégek akár ki is próbálhatják az egzotikus csemegék elkészítését. A szervezők beavatják a látogatókat a változatos fűszerek használatába, valamint az alapvető konyhatechnikai eljárásokba.

Terítékre kerülnek a csatnik (édes-csípős szósz), a lepénykenyerek, sós csemegék, szabdzsik (zöldséges főételek), aromás italok, fűszeres rizsek, a mungóbab leves és az izgalmas édességek.

Idén mindezek mellett bemutatják, hogy hogyan készíthetők el a megszokott magyaros ízeink vegán módon, hogyan alkothatnak finomságokat főzés nélkül, valamint pár gluténmentes sütési alternatívát is bemutatnak.

2015. október 16-18. Disznótoros kolbászfesztivál, Budapest

A Disznótoros Kolbászfesztivál merőben új, 100% hagyományőrző stílusával szeretné meglepni meg a közönséget. A Vasúttörténeti Parkban valódi hagyományőrzést láthatnak, disznóvágás és disznó feldolgozás bemutatókat, füstölt kolbászokból és disznótoros ételekből pedig hatalmas választékból vásárolhatnak a látogatók.

2015. október 16-18. Öreg-tavi nagy halászat fesztivál, Tata

A fesztiválra érkezők a reggeli órákban megcsodálhatják az országban egyedülálló látvány halászatot, melyet egy 400 méteres húzóhálóval hajtanak végre. A rendezvény teljes időtartama alatt halfőző bajnokok tájjelegű hal specialitásait és a hagyományos halételek széles választékát kóstolhatják.

2015. október 22-25. Csabai kolbászfesztivál, Békéscsaba

A Csabai Kolbászfesztivál Békéscsaba város környékének legfontosabb terméke köré, a földrajzi területvédelem alatt álló csabai kolbászra, a helyi élelmiszer készítés csúcstermékére épül, amely 2013-ban hungarikum minősítést nyert.  A fesztivál sok eseményt és szolgáltatást összefogó programsorozat, melyben fő attrakcióként a több mint 600 csapatot számláló gyúróversenynek, az ifjúsági kolbásztöltő versenynek és a tradicionális emlékversenyeknek köszönhetően a hagyományok újra életre kelnek. Szórakoztató események, népzene, néptánc, folklór, koncertek, neves hazai és külföldi előadók, és további gazdag programok várják az ide látogatókat.

2015. október 23-25. Szigligeti süllőfesztivál, Szigliget

Október végén a Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllőfesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.

Még több ajánló >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss